Hvite stearinlys glitrer overalt i de tre gallerietasjene, omskapt til kirkerom og tv-studio for anledningen. En mann går rundt med en tykk pose telys og supplerer lysbeholdningen der det trengs. De store vinduene mot gaten er tildekket med mørkegul plast, og sørger for at det skarpe dagslyset skygger unna den rolige og høytidelige kveldsstemningen innendørs. Skjønt, rolig og rolig...

— F...! utbryter en av produksjonsassistentene i det han mister noe i bakken med et høyt klang. Og holder seg øyeblikkelig for munnen.

— Ops! Det skulle jeg kanskje ikke ha sa sagt her, sier han og ser seg rundt. Resten av produksjonsstaben ler, før de skynder seg videre. Når tre halvtimes programmer skal spilles inn i løpet av to dager, er det ikke mye tid til overs.

Bergenske gjestesolister

Fra det lille badet i underetasjen kommer det nydelig o-ing og a-ing i rene skalaer. Sangstudentene fra Griegakademiet er både kor og menighet i NRKs «Aftensang fra Bergen - Salmeskatter», og må passe på å holde stemmene varme gjennom alle programmene. Når kormedlemmene i tillegg står i forskjellige etasjer, er det ikke rart tv-nervøsiteten presser litt på under generalprøven.

Men når innspillingsleder Mona Vindenes roper «Klare oppe og nede?» og den store kamerakranen som fyller hele første etasje begynner å røre på seg for alvor, fyller salmesang og orkesterlyd Galleri Nygaten, klokkerent og akkurat passe andektig.

Prest og redaksjonsmedlem Jørn Henning Theis ønsker de fremtidige seerne velkommen til aftensangen i Bergen, og oppfordrer alle til å synge sammen og med hverandre, mens gjestesolist Christine Sandtorv har gitaren klar til «Kjærlighet fra Gud». I bakgrunnen dirigerer produksjonsstaben alt, og Galleri Nygaten, som har gjort nytten i flere NRK-programmer tidligere, er forvandlet til et kirkehøytidelig rom, breddfullt av stemning og toner.

— Artig å være med og se hvordan de lager sånne proffe ting, synes Mette Pedersen (21), sangstudent på fjerde året.

Syng med oss med salmer

— Vi hadde lyst til å gjøre litt andre ting i forhold til messer på tv, og ta i bruk andre kunstneriske uttrykk, sier Karoline Krüger. Som redaksjonsmedlem og manuskonsulent i tillegg til rollen som gjestesolist, har hun jobbet mye med utformingen av programmene.

— Tradisjonelle gudstjenester i Norge er veldig tekstbaserte. Jeg synes det er interessant å skape en meditativ ramme med lys og musikk i stedet. Resultatet blir en fin samling med aftensang, forklarer artisten.

— Programmene skal være både inkluderende og vakre, et slags «Syng med oss» med salmer. Vi ville fremheve noe fint som alltid er til stede under gudstjenester, men som kanskje av og til forsvinner i alt det andre fine, sier prosjektleder Gunn Aasen, og lar oppmerksomheten skifte mot en sangstudent som øver på å tenne nok et stearinlys foran kamera.

Bare antallet utbrente fyrstikker avslører hvor mange ganger akkurat dette lyset er tent i dag, til ære for kameraene.

AFTENSANGER: Christine Sandtorv fra Ephemera er gjestesolist det første av tre programmer i en serie «Aftensang fra Bergen», som skal på luften fra neste søndag. Innspillingsleder Mona Vindenes er overalt og passer på at alt fungerer som det skal.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ
SALMER OG HISTORIER: Prest og redaksjonsmedlem Jørn Henning Theis og sangstudentene fra Griegakademiet tar seerne gjennom en annerledes gudstjeneste eller samling, der fokuset er på musikken og historiene salmene forteller.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ