Boligsalget i Bergen falt med åtte prosent i første halvår. Kjøperne sitter på gjerdet selv om markedet flommer over av boliger.

  • I første halvår ble det solgt 1924 boliger i Bergen, åtte prosent færre enn året før. Det er klart svakest av storbyene.
  • I fem av de seks første månedene var boligsalget lavere enn året før.
  • Boligene som ble solgt i Bergen i juni hadde i gjennomsnitt ligget i 21 dager, mot 15 dager i juni i fjor. Til sammenligning var junitallene for Oslo og Stavanger 15 og 16 dager.

Skeptiske kjøpere

Gerhard Lygre, leder for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) på Vestlandet, sier skepsisen er i ferd med å bre seg.

— Folk tror ikke prisene vil stige like mye som tidligere, sier Lygre, som også er daglig leder i Fana Sparebank Eiendom.

— Før skyndte folk seg å kjøpe en bolig til to millioner, for neste år ville den koste 2,3. Nå haster det ikke med å kjøpe, og da har ikke folk det like travelt, sier han.

I går ettermiddag var det 882 boliger i Bergen til salgs på nettstedet finn.no, nesten dobbelt så mange som på samme tid i fjor.

En undersøkelse BT gjorde tidligere denne måneden viste at 40 prosent av boligene til salgs hadde ligget ute i mer enn én måned uten napp. Det var åtte prosentpoeng flere enn året før.

... men prisene stiger ennå

Tregere salg i Bergen er den direkte årsaken til det store tilbudet, ifølge Gerhard Lygre.

— Omtrent like mye som før blir lagt ut for salg, men færre boliger blir solgt. Da blir det opphopning, sier Lygre.

Det store tilbudet har likevel ikke sendt prisene i utforbakke. Forrige måned steg gjennomsnittsprisen i Bergen med en knapp prosent fra forrige måned, til 28.700 kroner per kvadratmeter.

Prisene stiger både på eneboliger og leiligheter, og er nå 15 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Lisa Reiakvam, direktør i ECON Analyse, er spent på hva som skjer med det store varelageret i boligmarkedet. Godt og vel 15.000 usolgte boliger på finn.no er mye, påpeker hun.

— Stort tilbud vil isolert sett ha en dempende effekt. Hoper det seg opp enda mer kan det slå ut i prisene, sier Reiakvam.

— Hvorfor er det så mange boliger som ikke blir solgt?

— Det må enten være fordi selgerne ikke får prisen de forventer, eller fordi betalingsvilligheten ikke lenger er like høy.

Renten slår inn

Analyseselskapet Prognosesenteret har regnet seg frem til at boligprisene ville vært fire prosent høyere om det ikke var for renteoppgangen de to siste årene.

— Flere rentehopp vil slå direkte ut i prisen, sier administrerende direktør Bjørn Erik Øye.

Han forventer en samlet boligprisvekst på 13,5 prosent i år - omtrent det samme som veksten til nå. Det betyr i så fall nullvekst frem til årsskiftet.

Bjørn Erik Øye synes det er snodig at prisene i Bergen går opp samtidig som salget går ned. Uansett, sier han:

— Det er bare positivt om det skulle vise seg at det er overskudd av boliger. Jo fortere markedet normaliserer seg, jo bedre er det.

Sævig, Rune