Clas Ohlsons i Torggaten i Oslo sentrum var i går nesten utsolgt for forsvarsspray med fargestoff.

— Vi kunne solgt mer av forsvarsvåpenet dersom lagerbeholdningen hadde vært større. Denne uken har vi solgt alt vi hadde inne av forsvarsspray, sier arbeidsleder Tony Hermansson hos Clas Ohlson til NTB.

Også i Bergen har salget av forsvarsspray økt betraktelig.

— Vi har nok solgt mer av forsvarsspray den siste uken enn noen gang før, sier assisterende butikksjef hos Clas Ohlson på Bergen Storsenter, Svein-Eric Furebotten. Han mener det økte salget har en klar sammenheng med oppmerksomheten omkring overfallsvoldtektene i Oslo.

Forsvarsspray er et alternativ til den lisensbelagte peppersprayen. Den har en kraftig stråle og inneholder et fargestoff som vil kunne holde seg i flere dager. Aldersgrensen for kjøp er satt til 16 år.

Politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved vold- og sedelighetsseksjonen anser denne typen forsvarsmiddel for å utgjøre en falsk trygghet.

— Faren for at gjerningsmannen tar sprayen og bruker den mot deg er absolutt til stede, sier hun.

Lian Mathiesen påpeker at en sprayboks dessuten er nytteløs om den ligger i vesken, og at man må gå med den i hånden om den i det hele tatt skal ha noen effekt.

  • Det beste rådet jeg kan gi er å alliere seg med venner og gå sammen hjem, og å ikke drikke seg overstadig beruset, sier hun.