Dermed går den 46 år gamle lastebilsjåføren på sitt andre strake nederlag i kampen for erstatning. I desember i fjor kom det første avslaget, i Sunnhordland forhørsrett. Bakgrunnen var at retten mente Sælevik aldri hadde var gitt status som siktet under etterforskningen av overgrepsanklagene.

Mandag kom Gulating lagmannsrett til samme konklusjon, og avviste erstatningskravet.

Vil anke videre

— Kjennelsen er åpenbart riktig, sier førstestatsadvokat Walter Wangberg, som forsvarte Staten i retten.

— Jeg må si jeg er overrasket over kjennelsen, sier Geir Sælevik. 46-åringen og hans kone har ikke tenkt å gi opp kampen, til tross for to nederlag i retten. De vil nå prøve å få saken opp i Høyesterett. Da må i så fall kjennelsen ankes på grunn av feil lovanvendelse eller saksbehandlingsfeil.

Sælevik ble i 1994 anmeldt for utallige sexovergrep mot sin søster, men ble fullstendig renvasket for anklagene av Riksadvokaten i 2001. Påkjenningene av straffeforfølgelsen, som var preget av dårlig politiarbeid, har vært enorme for ekteparet, som i 2001 valgte å gå til erstatningssøksmål mot staten. Til sammen de om lag seks millioner kroner i erstatning, oppreisning, og kompenasjon for tapte fremtidige inntekter.

- Dårlig rådgivning

Førstestatsadvokat Walter Wangberg mener hele erstatningssaken er kommet helt ut av proporsjoner, og viser til at kravet som Sælevik og hans kone satte frem i retten, var på om lag seks millioner kroner - inkludert fremtidig inntektstap.

— Sælevik har vært gjenstand for særdeles dårlig rådgivning, både fra advokat og privatetterforskere, sier Wangberg.

Advokat Arvid Sjødin, som var Sæleviks prosessfullmektige frem til forrige måned, tar kritikken fra Wangberg med stor ro.

— Uansett hva Wangberg mener om min rådgivning, er det begått en urett mot Geir Sælevik. Dersom ikke staten skal betale, vil det være naturlig å gå inn i påtalemyndigheten og rette sivilt søksmål mot de personene som er ansvarlige for den uretten. Dette er noe som Sælevik og hans advokat nå må ta stilling til, sier advokat Arvid Sjødin.