Det var ein gong all mat var slow-food, og Kalandseidet ein travel togstasjon med postopneri og landhandel. Etter kvart fekk alle andre enn osbanen dampen opp, og rusletoget gjorde sin siste tur mellom Os og Nesttun i 1935.

Butikken hadde mange gode år frammom seg. Enno var Lagunen berre ei vasspegling i det fjerne. Ølglade osingar måtte over kommunegrensa til Kalandseidet for å sløkkja tørsten.

Men ingen landhandlaridyll varar evig. Utover på 1960— og 1970-talet byrja småkjøpmennene å skjøna at dei var ei utryddingstruga rase.

På Kalandseidet heldt posten stand heilt til 1996. Butikken feira 100-årsdag i 1995. Ti år etter var det kroken på døra. Men ikkje for godt skulle det visa seg.

Kurert for kjedesympati

På Osvegen susar bilane forbi. Krysset Osvegen-Kismulvegen er ein ynda møtestad for konkurransesyklistar på treningsstur. Elles har det vore lite med valfarting til Kalandseidet etter at osingane fekk kjøpa øl på si side av kommunegrensa. Det affiserer ikkje Martin Dobrovolny, som har opna Kaland kolonial i det gamle postlokalet på Kalandseidet.

— Så lenge eg har budd i Fana har eg irritert meg over at eg må til Bergen sentrum og innom fem butikkar for å få tak i spesielle matvarer, seier Martin Dobrovolny.

Han er fødd i Tsjekkia, men voks opp i Tyskland. Oppveksten i Lidl- og Aldi-land kurerte 37-åringen for all kjedesympati. Han er lei av bensinstasjonar, kjøpesenter og tolv på dusinet-matbutikkar.

— Det blir så likt, sukkar 37-åringen. Etter seks veker som Kalands-kjøpmann er trua på at folk blinkar seg ut av 60-sona for å kjøpa serrano-skinke, chorizopølser, franske ostar og et velassortert utval av olivenolje og balsamico-eddik framleis sterk.

Ein gamal draum

To og eit halvt årsverk held hjula i gang i den vel 100 kvadratmeter store butikken, som òg inneheld ein liten kaffibar. Drifta går rundt, og Martin Dobrovolny anar ein svak auke i omsetnaden.

Han har ingen voner om å verta rik på butikken. Livsopphaldet hentar han frå bilbutikken i nabolokalet. Kaland kolonial er ein gamal draum som går i oppfylling. Gamalt mas, rettare sagt.

— Eg har etterlyst denne typen butikken så lenge at både eg sjølv og venene minvart lei av maset mitt. No gjer eg det sjølv.

Norske standardvarer

Nokon reinspikka delikatessebutikk er det likevel ikkje Martin Dobrovolny legg opp til. Kjende merkevarer dominerer i hyllene.

— Vi prøver ikkje å luka vekk Ola Nordmann. Butikken har dei standardvarene som trengst, forklarar kjøpmannen. Ei som er glad for det er Mary Bruland, som gjer dagens innkjøp i kolonialen. Ho tykkjer det er kjekt at det atter er handel på Kalandseidet.

— Brødvarene er alldeles herlege, kvitrar Mary Bruland. – Men det er jo enkelte ting dei ikkje har, legg ho til litt lågare. I dag er det vareutpakking hos Kaland kolonial, og Mary Bruland skjeler glad til dei nyleg ankomne kartongane med Freia bakepulver.

Lokale leverandørar

Eit knippe lokale leverandørar er handplukka: Bønes gårdsmat, Godt brød, Hjelle brød, Alsaker Frukt og Kakaobønnen fyller diskar og hyller i Kaland kolonial.

Daglegvaregrossistane legg seg sjeldan i selen for småkjøpmennene. Varehentinga tek Martin Dobrovolny og dei tilsette seg av sjølve.

Handelsmannen på Kalandseidet er ingen skvetten mann. Når butikken er betre innarbeidd ønskjer han å tilby kundane fersk fisk. Og på loftet er det plass til ein fin restaurant med utsikt til Kalandsvatnet ¿

FRED IVAR UTSI KLEMETSEN