Den 55 år gamle Stavanger-mannen hadde selv planlagt å reise med «Sleipner» den skjebnesvangre kvelden 26. november 1999. Men av familiære årsaker ombestemte han seg. Mannen hadde noen papegøyer som skulle til veterinær i Bergen. Han valgte derfor å betale passasjerbillett for fuglene, og overleverte dem personlig på kaien i Stavanger.

— Jeg fikk vite om ulykken da veterinæren i Bergen ringte meg opp på telefon denne kvelden. Han hadde stått og ventet på Strandkaien for å ta imot papegøyene, sier Stavanger-mannen til Bergensavisen.

Mannen har drevet med tropefugler på hobbybasis siden han var liten.

20. oktober skal han møte rederiet Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) i Bergen tingrett. Forsikringsselskapet Skuld har tilbudt mannen en erstatning på 1500 kroner. Men dette har 55-åringen avvist. Han krever 25.000 kroner i erstatning fra HSD.

— Enkelte vil kanskje synes at tap av noen papegøyer er en bagatell i den store tragedien. Men for meg er det blitt en prinsippsak. Jeg synes HSD og forsikringsselskapet har oppført seg vanskelig og uverdig. Å behandle fugler som pakkepost, er ille, sier 55-åringen.

NTB