ATLE NIELSEN

Samme år som Saft vant Europatoppen hadde for eksempel Hanne Krogh gitt sitt bidrag til Grand Prix-historien ved å synge «Lykken er» inn til nest siste plass. Klart vi tok Safts seier i en internasjonal popkonkurranse til oss og feiret den som det skulle være gull i musikk-VM.

Nå visste vi naturligvis at seier på Europatoppen ikke var ensbetydende med suksess i hele verden, men i konkurranse med stjerner fra popens hjemland (som vant ni av ti ganger) var det stort. People in motion har da også glidd inn i den nasjonale rockehistorien som en av de store låtene fra 70-tallet.

Men det var ikke den som egentlig skulle være Safts europatoppbidrag. Tidligere på året hadde NRK meldt på «All the time» fra gruppens første LP. Da BBCs representanter fikk høre tekstlinjen «fighting for freedom is like fucking for virginity ...» var det imidlertid stopp før det fikk begynt. Man skulle ikke ha noe «fucking for virginity» på den britiske statlige. Men som vi vet; Saft tok en grusom hevn senere på året. I november 1971 knuste de Slades «Coz I luv you» og vant hele greien.

Fjøs og Ragnarock

Saft var et modig band. Ikke bare med de virginity-greiene. De gjorde mange ting andre band ikke torde. For eksempel hadde de med «Fjøsvise» på platen sin, en rolig og var melodi med nynorsk tekst. Veldig atypisk for sin tid, og trolig den første «rocke»-låt på nynorsk noensinne. Men det var mer i vente: På den store Ragnarockfesitvalen i Holmenkollen i 1973, i selskap med blant annet Mungo Jerry og Pretty Things, hentet Saft den 63 år gamle felespilleren Sigbjørn Bernhoft Osa ut på scenen og dro i gang en session vi aldri glemmer vi som var der: Ove Thue, som på den tiden hadde verdens høyeste hår, og mannen i vossabunad forrest på scenen i solskinnet, mens rock og rull, stev og sull ljomet utover de 30.000 rundt Besserudtjernet.

På den tiden var det et litt annet Saft enn det som hadde spilt «People in motion» et par år tidligere. Saft-kjennere opererer med minst tre stk. Saft. Først det originale. Med Ove og Trygve Thue, Rolf Skogstrand, Tom Harry Halvorsen og Magne Lunde. Siden Ragnarock-Saft, med Ove og Trygve pluss Rune Walle og Gunnar Bergstrøm (Flying Norwegians) samt Kaare Øyvind Moldestad (Human Beings).

Saft III er praktisk talt identisk med Brødrene Thues Ensemble, i perioder helt lik originalbesetningen. Når Saft i dag har en av sine relativt hyppige gjenforeningskonserter er det som regel førstefemmeren som står på scenen, akkurat om da det hele begynte i 1970. Hår

Og det begynte på teateret. Første gang de fem opptrådte sammen var på oppsetningen «Hår» på Den Nationale Scene høsten 1970. Ove Thues voldsomme hodepryd var som skapt for en rolle i den norske varianten av hippiemusikalen «Hair». Sammen med briten Peter Straker var han høyt og lavt på scenen med hår til alle kanter. Og bandet som skulle bli Saft spilte.

Alle som var oppegående den gang fikk med seg den voldsomme debatten rundt oppsetningen. Dop og nakne mennesker på landets eldste scene? Ikke hvis Kristelig Folkeparti og andre representanter fra The Establishment fikk bestemme. Hele landet deltok i debatten, og landsstyret i KrF forsøkte med 15.000 underskrifter i ryggen å stoppe hele oppsetningen.

Publikum engasjerte seg også. Nyttårsaften 1970 kastet et par publikummere fra salen seg inn i forestillingen også. Splitter nakne spratt de opp på scenen og deltok med liv og lyst i festlighetene. Og Saft spilte.

Tre LPer ga Saft oss under originalnavnet. Den første het bare «Saft», den andre «Horn». Den tredje het «Stev, sull, rock og rull», og som tittelen antyder er Sigbjørn Bernhoft Osa hjertelig til stede med hardingfela. I tillegg ga gruppen ut fire singler, blant annet «People in Motion», som ved siden av «All the time» og «Got to know you» stiller i seedet gruppe når Safts hits skal regnes opp. Det får ikke hjelpe at mødrene våre syntes «Fjøsvise» var fin. Det var ikke akkurat Stones.

I dag er alle de fem fra originalbesetningen fremdeles i miljøet, og jobber med musikk eller er artister i en eller annen form. Og de er ikke så vanskelige å be når en gjenforeningskonsert eller to er på trappene. Gamle sirkushester ...

For den gangen, for tretti år siden eller så, var Saft helt i toppen av norsk rocks førstedivisjon. Så gode at de sågar kvalifiserte seg til mesterligaen, og i november 1971 gjorde de det nesten umulige idet de knuste ikke bare de svenske og danske, men også de engelske mestrene og gikk helt til topps i Europa.

— People in motion can't you feel me coming ...

SLIK STARTET DET: Dette er den originale (unge) Saft-besetningen - (fra venstre) Ove Thue, Magne Lunde, Rolf Skogstrand, Tryve Thue og Tom Harry Halvorsen.