ÅDNE LUNDE

— Dette er uvirkelig, som en dårlig drøm. Det er fortvilende, sier rektor Lise Kaland.

Det var et trist syn som møtte henne på skolen i alle etasjene i det snart ferdigstilte nybygget ved skolen. Også en ombygd gammel fløy var fylt med vann.

Vandalene hadde gått utrolig systematisk til verket i raidet mot bygget. Der det var mulig hadde de skrudd vannlåset av slik at vannet fikk fosse fritt fra vasken. Der de ikke hadde fått av vannlåsen hadde de fylt sand, betong eller tøy i vaskene. Brannslanger var rullet ut på gulvet før alle kraner var åpnet. Vannet sto over nylagt gulvbelegg, dryppet fra nye takplater og piplet ned bak nye gipsplater og fliser.

Oppdaget av nabo

Skadeverket ble tilfeldig oppdaget av Øystein Taule, som hørte lyden av vann da han kom tilfeldig forbi skolen midt på dagen i går. Taule fant en åpen dør, fikk slått av vannet og varslet om hærverket.

— Det har vært grådig mye hærverk, og mannen min pleier av og til gå forbi for å sjekke, sier Eli Taule til BT.

— Dette er tragisk. Helt forferdelig, sier brannmann Rune Foss Olsen. Sammen med fem kolleger jobbet han i går på spreng for å få opp noe av vannet.

— Dette hærverket virker svært planmessig. Det kan ikke være små barn som står bak. De som har gjort dette må ha skjønt hvilke alvorlige konsekvenser det måtte få, sier Foss Olsen.

Andre forsøk

Ifølge informasjonsansvarlig ved Bergen kommunes oppvekstavdeling, Rune Jenssen ble det også gjort forsøk på å oversvømme skolen tidligere i sommer.

— Da ble det oppdaget tidligere av en lærer, og skadeomfanget ble begrenset. Denne gangen er det mye verre. Det virker som om de virkelig har lagt seg i selene for å forårsake så omfattende skade som mulig, sier han.

Ifølge Jenssen er det for tidlig å si noe om hvor omfattende reparasjonsarbeidene vil bli, og om det vil forsinke skolestart.

— Dette får vi bedre oversikt over når vi møter byggeledelsen mandag. Men det er klart at dette blir svært dyrt, og blir meldt til politiet, sier han.

— Det viktigste søndag var skadeforebygging, sier Jenssen.

Alt tyder på at vandalene har gått inn gjennom en ulåst dør. Skolen var ikke merket av innbrudd. Securitas skal også ha konstatert at alarmen ved skolen var slått av.

Dårlig sikret?

— Det virker utrolig at vandalene slapp så lett til, når skolen for et par uker siden ble utsatt for liknende hærverk?

— Hvordan dette kunne skje for andre gang er noe vi må ta opp med byggeledelsen mandag, sier Jenssen.

Rektor vil ikke spekulere i hvem som står bak.

— Det må være noen som ikke vil oss vell, sukker rektor Kaland, som har vanskelig for å tro at noen av skolens elever som har gjort dette.

— De gleder seg til å ta nybygget i bruk, sier hun.

BEGRENSER SKADE: Brannfolk fra Åsane og Arna jobbet med å suge opp vann fra gulvene i går.<p/>FOTO: MARTE ROGNERUD
UTSPEKILERT: Der det var mulig var vannlåsen fjernet fra vakene før alle kraner var åpnet. <p/>FOTO: MARTE ROGNERUD