Torsdag forrige uke kom Christoffer Eide Beckstrøm, sammen med lillesøsteren Madelen og mamma, Camilla Eide, til Bergen for å besøke mormor og morfar.

Mens de sto og ventet på morfar, Harald Eide, gikk de inn i leketøysbutikken på Øyrane Torg. Der fikk Christoffer velge seg ut et Kaptein Sabeltann-sverd, som han ville ha med seg tilbake til Oslo for å vise pappa.

Men den gang ei. På vei hjem på mandag blir den fire år gamle gutten stoppet i sikkerhetskontrollen på Flesland.

— Vi spurte pent om han vi kunne ta med plastsverdet gjennom sikkerhetskontrollen og prøvde å vise dem hva det var, men de avfeide det og sa nei, sier Camilla Eide.

Et stort spørsmålstegn

Mormoren til Christoffer fikk heller ikke lov til å legge sverdet i sikkerhetskontrollen til hun kom ut igjen. Det måtte hun levere fra seg i informasjonen.

— Christoffer ble stående som et stort spørsmålstegn og skjønte ikke helt hvorfor han ikke kunne ta det med seg. Vi prøvde så godt vi kunne å forklare han at man ikke kan ta med seg våpen gjennomgå sikkerhetskontrollen, selv ikke plastsverd. Han forsto heldigvis det, sier Eide.

Husker ikke episoden

Securityansvarlig ved Bergen lufthavn Flesland, Lasse Solberg kjenner ikke til episoden.

— Vi har ikke fått inn noen rapporter på dette, og det er heller ingen som kan huske episoden, sier Lasse Solberg til bt.no.

Men han sier at hvis sikkerhetsvakten er i tvil, så skal han eller hun kontakte en vaktsjef slik at de kan ta en avgjørelse sammen. Hvis de fremdeles er usikre, skal de kontakte Solberg.

— Jeg har stor forståelse for at gutten er lei seg, men det er vanskelig å gi en kommentar til episoden når ingen i sikkerhetskontrollen husker den, sier Solberg.

I sikkerhetsbestemmelsene til europeiske lufthavner står det blant annet at :«Det er opp til securitypersonell på den enkelte flyplass å utøve skjønn ved håndheving av reglene».

— Hvis sikkerhetsvakten mener at gjenstanden ikke skal gjennom sikkerhetskontrollen, så skal i alle fall passasjerene få muligheten til å sjekke dette inn som bagasje, sier Solberg.

- Litt unødvendig

Hun forteller at hun har stor forståelse for at de tar sikkerheten på alvor, men at de kanskje gikk litt langt denne gangen.

— Det var litt unødvendig. Dette er et helt mykt sverd som kan bøyes i alle retninger. Og de reagerte ikke på barneparaplyen, selv om den var mye hardere, sier Camilla Eide.

Morfar, Harald Eide, er også overrasket over at Christoffer ikke fikk med seg sverdet.

— Jeg skjønner dette med sikkerhetskontroll, men det må da gå an å bruke hodet når en liten gutt kommer med et plastsverd i hånden. Dette er et enkelt plastsverd der det står «Kaptein Sabeltann» med store bokstaver. Det kan vel ikke være den store sikkerhetsrisikoen, sier Harald Eide.

Hva synes du om at det som skjedde med Christoffer? Skriv gjerne noen ord i feltet under!