• Vi har vært heldige og dyktige, sier brannsjef.

Bla i bilder øverst

I serie med branner rammet Bergen sentrum torsdag kveld. Den første brannen ble meldt i Bredenbecksmauet, en sidegate til Lille Øvregate. Brannene er påsatt, og en kvinne har meldt seg.

— Dyktige og heldige

— Huset i Lille Øvregate er totalskadet, men så godt som det brant torsdag, er dette det beste resultatet vi kunne forvente. Dette er et hus som ligger nærme andre hus, men vi har klart å begrense det. Vi har vært dyktige og heldige, sier brannsjef Johnny Breivik til BT.

Hans kollega Leif Linde forteller at brannen hadde pågått en stund før de fikk meldingen.

— I dette området er mange av husene påbygget. Derfor er det små lommer uten isolasjon, som gjør at brannen sprer seg raskt. Vi har en god beredskap og har vært heldige, i tillegg til at beredskapen er god. Uten det, kunne dette fått katastrofale følger, sier Linde.

I natt drev brannvesenet etterslukking. Rundt klokken 03 meldte politiet at alle brannene var under kontroll. Fredag formiddag viste brannvesenet frem skadene til pressen.

— Krøp på taket

Leif Linde
MARITA AAREKOL

En av naboene, BA-spaltisten Erling Gjelsvik, berømmer brannfolkene.

— Tre-fire mann lå oppe og krøp på taket i huset som brant. Flammene slo rundt dem. For meg så det ut som de tok på ilden. Det var helt sprøtt å se på. Brannvesenet var fantastisk, sier han. Les hva naboene sier her

- Et dommedagsfølelse

Det var ved 20.30-tiden torsdag kveld at det brøt ut brann i St. Jørgen kirke, som er en del av det fredete anlegget St. Jørgens Hospital i Bergen.

Fredag formiddag har direktør Per Øyvind Riise ved Bymuseet i Bergen og bygningsvernleder i Bymuseet, Bjarte Gullachsen, vært inne for å se på skadeomfanget.

— Det totale skadeomfanget er foreløpig ukjent. Kirken har betydelige vannskader, og det er også større skader i takkonstruksjonen, opplyser direktør Per Øyvind Riise ved Bymuseet i Bergen.

— Vi har ikke full oversikt ennå, men det ser bedre ut enn vi hadde fryktet. Foruten store røyk- og vannskader, er det et verdifullt orgel som kan ha fått betydelig skader, sier bygningsvernleder i Bymuseet, Bjarte Gullachsen.

SPERRET AV: Fra området rundt Bergen skolemuseum.
GEIR MARTIN STRANDE

Han forteller at han kom til stedet kort tide etter at brannen startet.— Da jeg kom via Øvregaten på vei bort hit, så jeg en stor røyksky og trodde det var her det kom fra. Jeg så for meg at hele museet skulle brenne ned. Det var en uvirkelig følelse, en dommedagsfølelse. Og så viste det seg også at det brant flere steder i byen samtidig. Med mer vind, kunne dette blitt mye mye verre, sier han.

Begrense skadene

I følge Gullachsen ser det ut til at brannen ble påsatt utenfra. Så har flammene spredte seg raskt mellom tømmerveggene og kledningen opp til takkonstruksjonen.

— Kombinasjonen av gode brannvarslingsanlegg, et funksjonelt sprinkleranlegg og rask og effektiv innsats fra Bergen brannvesen hindret at kirken ble overtent, sier Riise.

Gullachsen sier de nå jobber med å begrense skadene og at en takstmann vil komme innom museet i løpet av dagen.

— Da vil vi få en bedre oversikt over situasjonen og skadeomfanget. På bakgrunn av det, vil se hvordan vi griper an situsjonen.

Krimteknisk gikk i natt i gang med undersøkelser av brannstedet ved Bergen skolemuseum.

LES OGSÅ: Siktet kvinne er innlagt på Sandviken

Fem branner

Det brant flere steder i går kveld, tre av stedene i brannsmitteområdet i Bergen sentrum:

Den første brannen var altså i Bredenbecksmauet. Så tok det fyr på Lepramuseet i Kong Oscars gate, og i Bergen skolemuseum i Lille Øvregaten.

I tillegg ble det meldt om branner på Nygårdshøyden og i Vestre Torggate.

21 beboere ble evakuert torsdag kveld. Ingen av dem ble skadet. De fleste ble kjørt til Scandic-hotellet på Kokstad for å tilbringe natten der. Fredag formiddag melder politiet at bygget er klarert.

— Brannen pågikk en stund før vi fikk melding. Husene er ofte bygget på i dette området, og derfor er det små lommer uten isolasjon, som gjør at brannen sprer seg raskt i dette området. Vi har en god beredskap og har vært heldig, slik at vi klarte å begrense brannen til dette huset. Hadde ikke beredskapen vært så god, kunne det fått katastrofale følger, sier vakthavende brannsjef Leif Linde.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

FÅR ROS: Brannsjef Leif Linde diskuterer med en av de nærmeste naboene, BA-spaltisten Erling Gjelsvik. - De var fantastiske, sier Gjelsvik.
MARITA AAREKOL