— Ingen andre kvinner klatret der nå i august. Kun to av 40 klatrere nådde toppen den tiden jeg var der, forteller Anne Gunn Rosvold i samtale med Bergens Tidende trygt tilbake hos mann og fire barn i Åsane.

Khan Tengri ligger i Kazakhstan nær grensen til Kirgistan og Kina. Den russiske guiden prøvde å overtale henne til å klatre i et annet fjell når han så den tynne, vevre kvinnen fra Bergen. Først da hun overbevisende gikk rett opp fra basen til camp 1, mente han den tynne kvinnen kanskje kunne klare det likevel.

Søndagstur i forhold

— Jeg klatret til toppen av Mont Blanc i fjor sommer. Det var en søndagstur i forhold til dette, sier Anne Gunn Rosvold.

Nær 1600 dollar betalte hun for helikoptertur fra Alma Ata til basen med retur og for personlig guide under hele klatringen. Basen lå på 4000 meters høyde. 11 timer tok turen fra camp 1 til camp 2. Været var dårlig. Stadig hørte de at det gikk ras, likevel fortsatte de. Guiden var med i et nasjonalt klatreteam som hadde vært på toppen av Khan Tengri åtte ganger.

— Bare fem timer brukte vi opp til base 3 på 6000 meter. To russere kom opp to timer etter, mens to fra Ukraina slet, forteller Anne Gunn Rosvold. Været var et problem. I tre døgn lå de værfast i snøhule. Hver andre time måtte de grave seg ut. Det var veldig kaldt høyt der opp. Anne Gunn ble forkjølet. Det ødela. Hun, guiden og en russer kom seg opp til 6830 meter over havet. Så nær toppen kom hun, men ikke lenger. Store smerter i brystet gjorde at hun fant det best å gå ned. Hun hadde feber.

Klok beslutning

— Guiden tok beslutningen om at vi skulle gå helt ned av fjellet med en gang. Det tror jeg var klokt, men jeg var ikke i stand til å ta den beslutningen selv, sukker Anne Gunn Rosvold og forteller om en ganske strabasiøs ferd ned. De måtte gå raskt på sørsiden uten sekk og telt.

Etter et par timer var det stummende mørkt. Kun én hadde hodelykt. Rasfaren var stor og snøen tung. 26 timer gikk de uten mat og drikke i tau med syv meter avstand. Det var i seg selv en bragd.

Problemet var bare at de nå kom til basen i Kirgistan. Dit hadde hun ikke visum og ble regnet som persona non grata. Akkurat der vurderte hun å ringe BT for å få hjelp. Den russiske guiden klarte å løse flokene. Etter et par dager fikk de helikopterskyss til den opprinnelige basen. Og Kazakhstans TV laget innslag om den friske kvinnen fra Norge.

Praktfull natur

— Hvordan fikk du interesse for å gå i fjellet?

— Jeg tror ungdomsklubben på Mjølkeråen dro meg med på den første skikkelige fjellturen. Senere tok mor meg med på flere turer i Stølsheimen. De siste årene har jeg hatt mange turer i fjellet med barna mine. Naturopplevelsene er så praktfulle, sier Anne Gunn Rosvold.

I flere år har hun drevet med isklatring, breturer og hoppet i fallskjerm. Nå vil hun gjøre Norge bedre kjent som land for ekstremsport.

— Utfordringene i naturen gir energi og livsglede. Dette er første topp jeg har begitt meg mot og ikke nådd. Klatringen var kjempeopplevelse i seg selv. Om jeg ikke blir første nordmann på toppen av Khan Tengri, kan jeg kanskje selv arrangere ekspedisjon dit ved neste anledning, sier hun optimistisk.

UTFORDRING: I sol var det bare moro å klatre. Men været var tøft ved Khan Tengri.
FOTO: PRIVAT