Det var kaotiske tilstander da beboerne i Fyllingsveien 33 skulle ta seg ut av det overtente huset natt til lørdag. I løpet av svært kort tid sto hele huset i flammer.

I går hentet brannvesenet to omkomne menn, 27 og 32 år gamle, ut fra det utbrente huset. De to ble hentet ned med kranbil fra øverste etasje. De omkomne er etter alt å dømme identisk med de to som var meldt savnet.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Kastet barn

Øyenvitner forteller at innbyggerne tok seg ut via vinduer og brannstiger.

Ramon Haiti og Norunn Kalgraff bor bare femten meter fra brannstedet. De våknet av rop og skrik klokken 02.45.

— Jeg så folk som kom ut fra vinduer og klatret ned brannstigen, flere av dem i bare trusen, forteller Haiti på spansk, mens konen oversetter.

Haiti forteller om en ukontrollert og tilspisset situasjon.

— Jeg så at det ble kastet et barn fra balkongen i første etasje som noen nedenfor tok imot. Jeg tenkte at foreldrene var desperate, jeg så desperasjonen, sier Haiti om den svært dramatiske episoden.

Det ble også kastet ting og klær fra den samme balkongen. Haiti anslår at det er tre meter fra balkongen til bakken. Selv lå han i sengen og kikket ut av vinduet.

— Jeg hørte ruter bli knust, og skrik både fra voksne og barn. Jeg følte meg maktesløs og tenkte «hvorfor kommer ikke brannvesenet?». Det føltes som det tok lang tid før de kom.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Ble evakuert

Samtidig var konen på tråden med brannvesenet.

— Jeg trodde først det var slåsskamp på grunn av alt bråket. Men da jeg så ut vinduet, så jeg røyken opp mot veien og flammene inne i huset, som etter kort tid slo ut gjennom veggene, forteller Kalgraff.

Da Haiti hadde rukket å få på seg buksen, var huset blitt overtent. En stund fryktet ekteparet at brannen skulle spre seg til deres eget hus.

  • Jeg ble beroliget da brannmannskapene fikk kjølt ned huset vårt, og heldigvis var det knapt noe drag i luften.

Ekteparet ble evakuert fra hjemmet sitt, og tilbrakte resten av natten på sofaen hos venner i sentrum. Klokken ni i går morges fikk de vende tilbake til leiligheten.

— Det er først i dag vi har skjønt hvor dramatisk det var, sier Kalgraff. Mange folk i huset

En annen av de nærmeste naboene, Kristin Hauge, hadde søsteren Frøydis Folkestad og familien på besøk denne natten.

— Vi våknet av et spetakkel og så at det veltet ut flammer fra nabohuset. Deler av huset var allerede forkullet, sier Folkestad.

Klokken tre, et kvarter etter at de våknet, hadde begge familiene evakuert huset.

— Brannen utartet seg utrolig fort. Vi rømte jo huset samtidig med polakkene, og da sto alt i flammer,. Jeg så ni-ti av polakkene som gikk vekk fra huset, alle i truser og pledd, sier Hauge

  • Det var en eksplosiv brann i en fyrstikkeske. Det er utrolig at så mange klarte å redde seg ut, siden det gikk så fort. Jeg har alltid registrert at der har vært veldig mange folk i huset, og har lurt på hvordan det er i forhold til brannforskriftene,sier Hauge.

25 polske arbeidere oppholdt seg i hybelhuset. Ifølge folkeregisteret bor det 39 personer i huset, men eieren har forklart at beboerne arbeider i turnus, slik at halvparten av dem er hjemme i Polen til enhver tid.

Familier

Ifølge Hauge er det de samme polakkene som har bodd i huset helt siden hun flyttet dit for to år siden. Hun har inntrykk av at mange av dem er i familie.

— Jeg har hilst på dem noen ganger. Da har jeg møtt far og sønn og jeg har hørt at noen av dem er brødre. Jeg har også sett at det er mange like etternavn på postkassene. Det ser også ut til at alle er fra samme by. Bilene har like registreringsnummer, sier hun.

Senere på dagen møtte hun en østeuropeer ved branntomten som skal være venn med flere av polakkene som bodde i huset.

— Han hadde besøkt både de skadede på sykehuset og de evakuerte. Han kjente en av de savnede og fortalte at han har barn hjemme i Polen, sier Hauge.Operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt bekrefter overfor bt.no at to personer er funnet døde i brannruinene. De omkomne er trolig identiske med de to mennene som har vært savnet siden brannen i natt.