— Akkurat nå har vi en kombinasjon av varmt hav, veldig varm atmosfære, og i tillegg ligger det et lavtrykk mot sørvest som gjør atmosfæren ustabil, sier meteorolog Berit Hagen ved Vervarslinga på Vestlandet.

Det siste døgnet har uvanlig kraftige tordenbyger skapt kaos over hele Sør-Norge. Bergen lufthavn ble satt ut av spill, og mellom 50-60 husstander var uten strøm i Nordhordland, ifølge BKK.

Lynbølge

På SINTEF Energi sin "Lyn-i-går"-animasjon kan man se hvordan tordenbygene formelig skyller innover Vestlandet fra Nordsjøen.-

Den bevegelsen er i tilknytning til et lavtrykk som har ligget over Storbritannia i en tid, forklarer Hagen.

For hele gårsdagen ble det talt 15.230 lyn over kartområdet, som dekker Skandinavia, i tillegg til Finland og Baltikum.

På det meste ble det talt 1849 lyn på en time — mellom klokken 18 og 19.

- Kan forvente mer

— Tilfeller med lyn og torden er mer vanlig på sensommeren. For da har atmosfæren hatt mulighet til å varme seg opp gjennom sommeren, forteller meteorologen.

- Kan vi forvente mer av dette i dag?

— Kanskje ikke like kraftig som i går. Men det lavtrykket ligger her fortsatt, med mye lyn ut i havet. Så vi kan nok forvente noe, sier Hagen.

Men det verste tordenværet ser ut til å være over. Ifølge meteorologen kan Vestlandet vente seg noen byger de neste dagene, mens det fra onsdag og frem mot helgen ser ut til å være tørt.

— Det blir ikke sol fra skyfri himmel, men det blir lange perioder med sol, og dagtemperaturer mellom 15-20 grader.