KRISTIN JANSEN

— Egentlig er det tullete å måle nedbør i millimeter. Folk har ikke noe forhold til den størrelsen. Vi burde heller bruke bøtter for å forklare hvor mye det har regnet, sier meteorolog Inge Johannessen i Storm, mens han gjør seg klar til å bade med pingvinene i Akvariet.

På BTs oppfordring har direktør Kees Ekeli tappet bassenget slik at det inneholder nøyaktig 1100 millimeter vann. Dette tilsvarer den samlede nedbøren i Bergen fra 1. november og frem til i går. Ironisk nok har regnbygene tatt en pause akkurat idet vi skal illustrere dem.

— Oj, her var det mye vann, sier Inge Johannessen. Med solide vadebukser på beina entrer han bassenget på Nordnes. Vannet holder åtte grader og går godt opp på livet. Meteorologen må løfte armene i været for å unngå å bli våt.

Januarnormalen passert

På syv dager har Bergen fått mer regn enn det som er normalt for hele januar.

Siste døgn har det falt 51,5 millimeter nedbør i Bergen. Dette gjør at den samlede nedbørsmengden i 2005 kommer opp i 193,2 millimeter - 3,2 millimeter over normalen for hele måneden.

— Slik det ser ut nå har vi gode muligheter til å slå januarrekorden fra 1989 da det kom 478 millimeter, men det er selvfølgelig umulig å vite på forhånd. Siste del av måneden kan jo bli tørr, sier Inge Johannessen.

Det er likevel ingen grunn til å legge bort sjøstøvlene med det første. Lavtrykkene står i kø utenfor kysten de neste dagene.

- Adrenalinkick av lavtrykk

— Vi kommer til å få bygevær lørdag og søndag, med kuling langs kysten. Over helgen kommer en ny omgang med store nedbørsmengder. Natt til mandag ser ut til å bli svært fuktig, sier Inge Johannessen uten å se spesielt lei seg ut.

Han er nemlig blant dem som liker vær. Mye vær.

— Jeg får adrenalinkick når det kommer kjempedigre lavtrykk. Stormene spriter opp. Det er kjedelig å bare melde rolig vær, sier Johannessen.

At bergenserne klager på mye regn har han særdeles liten forståelse for.

— Folk må bare innse at nedbøren er en del av det å bo på disse kanter. Istedenfor å klage kan man heller kle godt på seg og gå en tur i ruskeværet, mener meteorologen.