De fire siste helgene har politiet hatt ekstra mannskap ute i sentrum på nattestid. Målet er å redusere helgefylla.

188.000 kroner

— Vi har totalt registrert 83 tilfeller av brudd på byvedtektene. 50 har fått forelegg for drikking på offentlig sted, mens 22 har blitt tatt for urinering. Vi vet at en mann som drikker og pisser opp etter en husvegg tidlig på kvelden, er i høyrisikosonen for å havne i slagsmål senere på natten. Vi må ha kontroller, og det må svi for dem som drikker på offentlig sted. Det gjør det også, sier Bengt Angeltvedt, lerder for ordensseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon.

Drikkingen har resultert i bøter på til sammen 100.000 kroner. Urineringen har kostet 88.000 kroner totalt.

VANLIG SYN: Tomme ølbokser på Tides buss i helgen.
ATLE KAARSTAD (ARKIV)

Endrer taktikken

14 personer ble tatt da de drakk på gaten helgen 25. og 26 oktober. 17 led samme skjebne den påfølgende helgen. For to helger siden ble 11 personer ilagt bot, mens bare 8 ble tatt forrige helg.

— De tre første helgene var det meste av mannskapene i sivil, mens forrige helg var vi uniformert. Folk tømmer gjerne flasken når de ser politiet i uniform, sier Angeltvedt.

Politioverbetjenten lover at storkontrollene fortsetter frem til jul, men nå endrer han taktikken.

— Noen av mannskapene vil gå i sivil fremover, andre i uniform. Det er nødvendig med en usikkerhet. Det er ikke sikkert at folk ser politiet, men politiet kommer til å se folk. Ved å bruke uniform skaper vi også en forebyggende effekt, sier Angeltvedt.

Fokus på utestedene

Han er overbevist om at det er nødvendig med slike kontroller, både av publikum og utestedene som serverer alkohol.

— Det er som med trafikkreglene. Hvis du setter opp et skilt på en vei med 50-sone, og bilistene vet at politiet aldri har kontroll der, så brytes fartsgrensen. På samme måte skal publikum på gaten og aktørene i utelivsbransjen vite at de blir kontrollert.

Angeltvedt har også hatt sivilt politi inne på utestedene de siste helgene. For å få ned overskjenking har politiet samarbeidet tettere med kommunens skjenkekontor de siste årene.

— Enten vi liker det eller ei, må skjenkekontrollen ha en klam hånd over utelivsbransjen.

PÅ FERSKEN: Politiet tok pilsbokser fra mange personer sist helg. Totalt har over 50 personer fått bøter for drikking på gaten de fire siste helgene.
ATLE KAARSTAD (ARKIV)

Kurset kontrollørene

I vår holdt Angeltvedt kurs for skjenkekontrollørene.

— Målet er at det som skrives i rapportene skal holde vann også i en rettssak. Noen av det vanskelige er hva som ligger i begrepet «åpenbart påvirket». Vi har lagt vekt på å overføre politiets arbeidsmetodikk til skjenkekontrollørene for å sikre god kvalitet i arbeidet. Det handler blant annet om observasjonstid av gjester på utested, tegn og symptomer på beruselse. Politiet er vant med å omgås mange forskjellige mennesker. Vi har kunnskap som skjenkekontrollørene kan dra nytte av, sier han.

- Fylleflom

Angeltvedt ønsker ikke å mene noe om skjenkepolitikken i Bergen er for liberal eller ei, men han er klar på at det er for mye fyll i gatene, uten at han vil legge skylden på utestedene.

— Problemet er sammensatt. Norsk drikkekultur, kombinert med vorspiel gjør at vi får en fylleflom inn til sentrum i helgene. Denne flommen er vårt problem. Hvordan skjenkingen foregår på utestedene, er kommunens problem, sier han.

Han skryter av vaktene som står i døren.

— Uten dem, hadde Bergen sentrum vært et helt annet sted. De gjør en fantastisk jobb.

Hvordan opplever du utelivet i Bergen? Si din mening i feltet under!