Moren Ingelin Hårde grøsser med tanke på hva som hadde skjedd hvis hun ikke var hjemme fredagskvelden 25. oktober i år. Ungene hennes er store nok til å klare seg selv en stund. Hun kunne jo vært på butikken eller på besøk hos en nabo.

Mor Ingelin Hårde er glad datteren er i live etter uhellet. Hun håeper andre foreldre kan lære av dette.
Fredrik Refvem

Skrek av smerte

Seks år gamle Ingrid lekte i stuen på Gausel sammen med en venninne da det skjedde. De sto foran ovnen og kjente hvor varme ryggene deres kunne bli. De var ikke helt inntil, men Ingrid hadde på seg en løs tunika som kom borti glasset. Tunikaen er laget av hundre prosent bomull. Tunikaen tok fyr etter bare noen sekunder, og nå sto flammene ut av Ingrids rygg.

Hun hylte av smerte og løp rundt på leting etter moren. Hun trodde moren var på vaskerommet og løp inn dit. Hun var ikke der. Moren hørte Ingrids hyl fra andreetasje. Hun sprang mot henne og de to møttes i trappen.

— Jeg kjølte henne ned i dusjen. Jeg glemmer aldri lyden av skriket hennes, sier moren Ingelin.

Måtte transplantere hud

Ingrid ble lagt inn på Stavanger Universitetssjukehus til over helgen. Hun ble så flyttet til brannskadeavdelingen på Haukeland Universitetssjukehus i Bergen. Ti prosent av huden var brannskadet. De verste områdene var av tredjegradsforbrenning og legen måtte transplantere hud fra Ingrids lår.

I helgen fikk Ingrid endelig komme hjem fra sykehuset.

Kriminaltekniker Silje Matre tester hvor mye som skal til før vanlige bomullsklær tar fyr. Det tok bare 3-5 sekunder før det var flamme.
Rogaland politidistrikt

Kriminaltekniker Silje Matre tester hvor mye som skal til får vanlige bomullsklær tar fyr. Det tok bare 3-5 sekunder før det var flamme.

Rogaland politidistrikt— Det svir og klør ennå, sier Ingrid som stadig klør seg på ryggen og armene. Hun ble svært skremt etter den traumatiske opplevelsen. Familien har ikke fyrt i ovnen siden.

— Jeg tenkte ikke at jeg ikke burde gå i en annen etasje mens det var fyr i ovnen. Det er jo ikke åpen flamme en gang. Folk bør få vite hvor fort en slik skade kan skje, sier moren som ennå synes det er tungt å snakke om det som skjedde.

Tok fyr etter 3-5 sekunder

Merke og pris på ovnen er ikke av betydning. Skaden kan skje ved høy temperatur i kontakt med tynt bomullsstoff. Kriminaltekniker Silje Matre har undersøkt nærmere det som skjedde med Ingrid.

— Jeg hørte hva som hadde skjedd og stilte meg skeptisk til hendelsen. Hvordan kunne vanlige klær ta fyr så raskt? sier Matre.

Ingrid hadde på seg dette klesplagget da det tok fyr. Slik så det ut etterpå. Hele ryggen brant.
Rogaland politidistrikt

Ingrid hadde på seg dette klesplagget da hun tok fyr. Slik ser det ut etterpå. Hele ryggen brant.

Rogaland politidistriktHendelsen er ikke ferdig etterforsket, men Matre kan si at dette var et rent uhell. Hun har testet hvor lite som skal til.

— Vi skulle se om vi kunne gjenskape hendelsen. To plagg av hundre prosent bomull ble brukt i forsøket. Det ene var på 25 centimeter avstand og den andre berørte glasset, sier Matre.

Resultatene overrasket henne. Så vidt hun vet er det ingen som har gjort lignende forsøk.

— Plagget som var 0 centimeter ovnen klistrer seg fast på glasset og det kom mye røyk etter ett til to sekunder. Etter tre til fem sekunder brant plagget, sier Matre.

Plagget med 25 centimeter avstand ble brunt i kantene. Det fikk en temperatur på 170 grader. Ovnen var på 350 grader under forsøket.

— Folk er forsiktige med levende lys, men få tenker på at faren kan oppstå med varmestråler fra ovnen. Det er helt utrolig hvor kort tid det gikk før plagget brant, sier Matre.