205 jusstudenter i Bergen er mistenkt for å ha plagiert obligatoriske oppgaver. Men universitetets dataprogram tar slett ikke alle typer juks.

Programmet Ephorus sammenligner innleverte oppgaver med andre oppgaver og tekster på nettet. Slik finner man juksemakere som har skrevet av andres oppgaver. Men tar man seg bryet med å skifte målform, blir ikke jukset oppdaget.

Les også:Mistenkt for fusk | - Systemet egnet for juks | - Jeg jukset ikke | Ampert i auditoriet

- Overrasket
Bt.no ga universitetet en nynorskversjon av en tidligere levert eksamensbesvarelse, og ba om at den ble sjekket på samme måte som oppgavene fra jussen. Noen timer senere kom resultatet på e-post:

- Nå har Ephorus rapportert tilbake, og den fant ikke noe. Det overrasket meg, skriver Per Gunnar Hillesøy, sekretær for universitetets klagenemnd, som skal behandle juksesakene.

- Men verken Ephorus eller de andre lignende programmene er laget for å finne sammenfall mellom en tekst på ett språk og en kildetekst på et annet språk, forklarer han.

Diskuter under artikkelen!

- Urettferdig
- Det betyr at noen slipper unna ved en ren tilfeldighet, mener Christian Kartnes, leder i Juridisk studentutvalg.

- Det blir veldig urettferdig. Den slags tilfeldigheter skal det ikke være rom for, mener Kartnes.

Asbjørn Strandbakken, prodekan ved Det juridiske fakultet, er mildt sagt uenig:

- Jeg har i og for seg hørt at programmet kom til å avsløre sånt. Men uansett er dette helt uproblematisk, mener Strandbakken.

- Meningsløst
Strandbakken synes ikke triksingen med målform avslører noen svakhet ved systemet:

- Vi kan ikke ta alle. Men det blir helt meningsløst å si at det er et argument for at de som blir tatt, skal slippe straff. De tar ikke alle i tollen på Flesland heller.

- Men like tilfeller skal vel behandles likt?

- Jo, men det blir livsfarlig å argumentere på denne måten her, sier Strandbakken, og drar nok en parallell til strafferetten:

- Det er mange promillekjørere som ikke blir tatt. Det betyr ikke at det er greit.

- Hadde det ikke vært en fordel om dere tok alle jukserne?

- Det er klart. Men man vil aldri få et godt samfunn med 100 prosent overvåking. Vi må ha et samfunn basert på tillit, understreker Strandbakken.

Forvirring
Ifølge Christian Kartnes råder det nå forvirring blant studentene om hva universitetet egentlig har avslørt:

- Noen har trodd de skulle få brev om at de var mistenkt for juks, uten å ha fått det. Samtidig har jeg selv sett oppgaver som er blitt tatt, der det er åpenbart at studenten ikke har gjort noe galt. De har satt terskelen for plagiat høyt, slik at de bare skulle ta de helt klare jukserne. Nå viser det seg at sakene ikke er så klare likevel, hevder Kartnes.

For høy terskel
Juridisk fakultet har satt grensen ved 70 prosents tekstlikhet. Trolig kunne enda flere blitt tatt for fusk dersom fakultetet hadde lagt seg på en lavere likhetsgrad.

- Når terskelen settes så høyt er det ingen tvil om at programmet kommer til å finne færre tilfeller av plagiat, sier Rune Jensen Falch, universitetslektor ved institutt for filosofi og førstesemesterstudier. Det er ved denne avdelingen Ephorus er blitt brukt mest siden Universitetet kjøpte programmet i 2004. På ex.phil.-oppgavene er terskelen satt til 15 prosent tekstlikhet.

Synspunkter på juksesaken? Si din mening!