Dagen i dag er verdens kjøpefrie dag. Tusenvis av bergensere skal feire ved å stampe i laaange køer utenfor kjøpesentre. I julestria kan en kjapp svingom innom butikken fort utvikle seg til et vondt eksosmareritt.

Og aller, aller verst er forholdene på parkeringsplassen ved byens lengste handlegate — Lagunen Storsenter i Fana.

40 meter på et kvarter

— Dette er jo bare helt forferdelig, sier Anja og Jan Gunnar Eriksen.

Ekteparet har nettopp testet handleformen på Lagunen. Når de svinger, eller rettere sagt forsøker å svinge ut fra parkeringsplassen, møter de en hær av matpakkekjørere fra Sandsli og Kokstad. Håpet om en kjapp retrett slukner. I løpet av sekunder er det bom stopp.

— Vi regner med å bruke en halvtime før vi er ute på hovedveien, sier Anja Eriksen.

Det høres utrolig ut, men Eriksen treffer bra med anslaget. I løpet av 15 minutter beveger bilen deres seg bare 40-50 meter, og fortsatt gjenstår den virkelig store hindringen: Rundkjøringen mellom Shell-stasjonen og gigantsenteret - en særdeles trang flaskehals for alle på fire hjul.

— De er nødt til å få lysregulering her. Noe må i alle fall gjøres. Dette er helt håpløst, sier ekteparet.

Leier plass til ansatte

Selv om det er kjedeligere enn å vente på nissen, stiller bergenserne seg gladelig i kø for å handle på Lagunen.

— Vi anslår at omsetningen øker med ca. 10 prosent i år. Tellinger viser at vi har opp mot 100.000 besøkende i uken, sier senterdirektør Knut Eliassen.

Men han underslår ikke at de tidvis nesten ugjennomtrengelige køene er vanskelige både for kunder, naboer og ansatte.

— Ansatte er flinke til å tilpasse seg. Mange tar bussen. På lørdager og andre skolefrie dager leier vi skoleplassen på Rå ungdomsskole som parkeringsplass for ansatte.

At enkelte kunder bruker 40 minutter ut fra parkeringsplassen er ingen overraskelse for Eliassen

— Det er nettopp slike historier som er årsaken til at vi tok initiativ til å få laget en avlastningsvei.

Ifølge Eliassen er senterets omsetning desidert høyest i uke 50 og 51. Han anslår omsetningen for hele desember til ca. 270 millioner kroner. For hele året regner storsenteret med å komme opp i 2,1 milliarder.

10.000 flere biler i døgnet

Statens vegvesen teller biler på mange veier i Bergen. Men ikke i flaskehalsen utenfor Lagunen.

— Det er vanskelig å telle biler som nesten står stille, sier førstekonsulent Mahmoud Ebrahimi i Geodataseksjonen.

Problemet er at kablene som er nedgravd i asfalten bare registrerer biler som kjører i minst 10-12 km/t. Heller ikke på steder som Nygårdstangen og broen over motorveien like ved Arken i Åsane går bilene fort nok i rushtiden.

— Alternativet er å måle det manuelt. Men det er enklere å bruke andre målepunkter og så gjøre anslag, sier Ebrahimi.

Statens vegvesen har derfor brukt tellinger på fire andre steder i området rundt Lagunen. Og talt seg frem til 35.000 biler i gjennomsnitt per døgn ved senteret. Det er en økning på 10.000 i døgnet - eller 28,6 prosent - siden 1990.

Ny rekord: To timer

Utenfor Lagunen velter koksgrå røyk ut fra hundrevis av biler på tomgang. Innimellom høres hissig fløyting fra middagssultne og utålmodige bilister. Føreren av en stor Honda har fått nok for lenge siden, og vrenger bilen over selve rundkjøringen.

Hvor ille kan det egentlig bli? Det hadde Kari Ellen Grønvigh ingen anelse om da hun satte seg i bilen utenfor kjøpesenteret forrige fredag.

  • Jeg skulle bare innom Lagunen et lite ærend. Det tok maks 15 minutter. Men da jeg skulle hjem til Nesttun, var det fullstendig kork. På tre kvarter flyttet jeg meg bare 30-40 meter.

I sin fortvilelse ringte hun senterledelsen.

— Jeg ba dem ta en kikk ut vinduene. Jeg fatter ikke at de kunne utvide parkeringsplassen uten at det ble gjort noe med utkjørselen. Senteret har vel et ansvar for kundene sine. De må kunne gjøre noe for å få bedre flyt i trafikken.

Til sammen brukte Grønvigh over to timer på å komme seg ut fra Laguneparken.

— Tenk deg det. To timer i kø for å hente noen gardiner. Jeg satte meg i bilen klokken 1500. Klokken 17.10 var jeg ute. Det nytter rett og slett ikke å handle der når det er sånn.

KØ, KØ, KØ: Rekken av biler forplanter seg i alle retninger ved rundkjøringen i Laguneparken. Mange av dem som svipper innom Shell-stasjonen for å tanke, får store problemer med å komme seg ut igjen.
Knut Strand
SALIG KØ: ¿ Helt forferdelig, sier Anja og Jan Gunnar Eriksen. De brukte en halvtime på å komme seg ut av Laguneparken etter handleturen torsdag ettermiddag.
Knut Strand