• En uvirkelig og tragisk opplevelse, sier Monica Gundersen fra Os. Hun var øyenvitne til dødsulykken i Norheimsund fredag kveld.

KAREN R. TJERNSHAUGEN

Det var den 46 år gamle Tormod Hovland fra Norheimsund som ble påkjørt og drept i ulykken.

Monica Gundersen (27) og tre venner var på vei til Oslo da de ble liggende bak en varebil som kjørte vinglete og rart ved 21.30-tiden fredag. Ved Børveneset like forbi Norheimsund gikk det galt. Bilen foran krasjet inn i en mur, og Gundersen og venninnen i forsetet så en person bli slengt opp i luften og over en kant.

— Min første reaksjon var at jeg måtte få stoppet bilføreren, sier Gundersen.

Mannen i bilen foran stoppet av seg selv etter 100 meter, men Gundersen tok for sikkerhets skyld tenningsnøkkelen for at han ikke skulle stikke av fra ulykkesstedet. Hun syntes sjåføren virket sløv, men han luktet ikke alkohol.

Døde momentant

Sammen med de tre passasjerene og ulykkessjåføren begynte Gundersen letingen etter mannen som var blitt påkjørt.

— Det var en bratt skråning utenfor veikanten, så det var veldig vanskelig å finne ham. Vi gikk innom noen hus og fikk låne lommelykter. Naboene hjalp oss også med å lete, forteller 27-åringen.

Til slutt fant de den døde mannen oppe i et tre. Han var kledd i svarte klær, og derfor spesielt vanskelig å finne. Gundersen og vennene konstaterte at han var uten puls.

— Han var blitt slengt mot en lyktestolpe og døde nok momentant, sier Gundersen.

Mistanke om rus

Politiet som kom til stedet tok en utvidet promilleprøve av både blod og urin på sjåføren.

— For å ta en slik prøve må vi ha en konkret mistanke om kjøring i påvirket tilstand. Bilisten bak syntes ulykkessjåføren kjørte vinglete, sier operasjonsleder Per Stiegler i Hordaland politidistrikt til Bergens Tidende.

Politiet hadde ikke blåseapparat på stedet, men en blodprøve vil avsløre alkohol og en urinprøve vil gi svar på om mannen har tatt tabletter eller liknende. Resultatene av disse prøvene vil først være klare om to uker.

Den 40 år gamle bilføreren er bosatt i Hordaland, men ikke i Norheimsund eller Øystese.