Det var rett før klokken 12 onsdag denne uken at Kåre Ljones og konen Britt Ljones var på vei i bil i retning Bergen, da en ambulanse på utrykning plutselig dukket opp i en sving i Hordvikstunnelen ved Nordhordlandsbrua.

— Ambulansen kom rett mot oss, i vårt kjørefelt. Den hadde en voldsom fart forteller Ljones, som har jobbet med trafikksikkerhet i Statens vegvesen i 25 år, blant annet med kampanjer rettet mot ungdom.

Han og ektefellen skulle akkurat passere en stor varebil i motsatt kjørefelt, da ambulansen kastet seg ut bak varebilen og la seg ut i Ljones sitt kjørefelt for å kjøre forbi varebilen.

Rask på bremsen

Ljones og konen hadde verken sett blålys eller hørt sirener fra ambulansen, som holdt en hastighet Ljones anslår å ha vært rundt hundre kilometer i timen.

— Lang erfaring fra trafikken gjorde at jeg var rask med å stå på bremsen. Vi hadde også en lastebil bak oss, så det kunne gått veldig galt, sier Kåre Ljones.

De skal berge menneskeliv, men da kan de ikke drepe andre på veien

Kåre Ljones

Få centimeter fra tunnelveggen klarte han å stoppe, og ambulansen fikk akkurat passert mellom ham og varebilen.

— Hadde jeg ikke vært så rask på bremsen, og hadde ikke lastebilen bak sett hva som foregikk, hadde jeg ikke snakket med deg nå. Vi var sekunder fra døden, sier Ljones til BT.

- Det verste jeg har sett

Han er sjokkert over at ambulansen kunne kjøre forbi i en slik hastighet, i en sving, inne i en tunnel.

— Dette er det verste jeg har sett. Og jeg har sett mange stygge trafikksituasjoner gjennom mitt yrke, sier han.

Ljones har vurdert å anmelde forholdet. Han ønsker seg nå en oppvask.

— De som har ansvaret på Haukeland bør ta en skikkelig alvorsprat med sjåføren. De bør være flinkere til å følge opp folkene sine, blant annet når det gjelder hvor man foretar forbikjøring. Andre bilister er pålagt en viss vikeplikt når det kommer utrykning, men de kan ikke stole blindt på det. De kan ikke kjøre forbi i en sving der de ikke har sikt, sier Ljones.

Han understreker at han syns ambulansetjenesten gjør en god jobb, men at denne oppførselen var «hinsides enhver viten og forstand».

— De skal berge menneskeliv, men da kan de ikke drepe andre på veien, sier Ljones.

Legger seg flat

— Ingen medisinsk tilstand rettferdiggjør slik kjøring, sier Guttorm Brattebø, seksjonsoverlege ved akuttmedisinsk avdeling på Haukeland sykehus.

Han er sjef for alle ambulanser og sjåfører tilknyttet Helse Bergen.

Brattebø antar at dette var en av Helse Bergens ambulanser og ser svært alvorlig på hendelsen.

Vi skal berge liv, ikke sette liv i fare

Guttorm Brattebø

— Dette høres ut som en forbikjøring som er forbundet med svært høy risiko. Det tyder på en feilbedømming fra sjåførens side. Vedkommende tok en sjanse som ikke skulle vært tatt, og det er det bare å beklage veldig sterkt, sier Brattebø.

Skal få forklaring

Han vil undersøke forholdet og ta saken videre internt.

— Jeg vil finne ut hvem den aktuelle sjåføren er og få en forklaring fra vedkommende, sier overlegen.

Han vil også finne ut hvor fort den aktuelle ambulansen har kjørt, men sier at farten egentlig er uinteressant i denne sammenhengen.

— Poenger er at det blir foretatt en forbikjøring i en uoversiktlig sving og dermed skapt en farlig trafikksituasjon, sier Brattebø.

Han forteller at det hvert år dør mennesker i trafikkrelaterte hendelser hvor utrykningskjøretøy er involvert.

— Vi skal berge liv, ikke sette liv i fare, sier overlegen.