Det gikk et nødskrik gjennom den bergenske befolkningen. Det var april. Våren lå i luften, om ikke i temperaturen så i hvert fall i en sitrende forventning om lyse dager i sandaler, skolefri og nakne legger på gresset i Byparken. Men hold an; Skulle man måtte slikke sol på en parkbenk uten det behagelige suset fra fontenen ute i vannet?

Noen snakket sammen

Bergens Tidende var i mars først ute med nyheten om at kommunen ikke fant penger til ny fontene når den gamle måtte skrapes etter lang og tro tjeneste. Folket mobiliserte, kronerulling ble nevnt. Men noen snakket sammen. På et kontor i Kokstadvegen 37 bestemte noen kloke BKK-hoder i begynnelsen av april at dette var passende anledning for å forære byen en gave. «1,3 millioner kroner, vær så god!». «Ja takk», sa kommunen, og slik ble det.

«Erklærer herved...»

Tre måker hviler seg på fontenens fundamenter og vet foreløpig lite om hvor våte de snart kommer til å bli. Solen står høyt og Krohnengen Skole Musikkorps spiller opp.

— Bergen kunne ikke være bekjent av at Smålungeren lå slett, sier BKKs administrerende Direktør Atle Neteland.

— Det var en veldig, veldig stor glede da BKK ringte og fortalte at de ville forære oss denne gaven, sier byrådsleder Monica Mæland.

Så kan hun erklære fontenen åpnet. Et signal blir gitt, og noen trykker på en knapp, og så er den der igjen; den kjente vannsøylen, nå med alle sine 21 dyser og 36 lyskastere. Helt siden den gamle ble pakket vekk og kondemnert i oktober har parkglade bergensere vært plaget med abstinenser. Vannstrålene går omtrent like høyt og sprayer deg omtrent like kaldt i motvind som før, og det var vel også meningen. Overflatisk sett ser den helt lik ut, men den nye utgaven trenger ikke hankes inn når det fryser på.

Bergenserne kan igjen nyte bruset fra levende vann i sin midte. Vi gratulerer!

<b>NYÅPNET FONTENE:</b> BKK-sponsete Krohnengen Skole Musikkorps spilte ved åpningen av fontenen i Smålungeren i går.
Tor Høvik