Erling Jacobsen har vonde minner fra det som skjedde på sjøen utenfor Radøy i forrige uke.

– Plutselig var det full fyr på båten. Jeg prøvde å sende tekstmelding til nødnummerne, men det gikk ikke, sier Jacobsen.

Må ringe

Hos nødmeldingssentralene kan de ikke ta imot tekstmeldinger. Hvis du vil ha hjelp, er du nødt til å ringe. Jacobsens eneste utvei ble å sende følgende melding til venner om at de måtte ta kontakt med politiet umiddelbart.

Les også: Likhet for alle i nødssituasjoner

Først etter en time fikk han hjelp. Og det tok ytterligere en time før brannvesenet var på plass for å hjelpe ham.

– Først og fremst er jeg sjokkert og sint. Jeg kunne for eksempel vært ute på sjøen, da kunne det gått helt galt, sier Jacobsen.

Heldigvis var han gått i land for å sløye fisk da båten begynte å brenne.

Da brannvesenet kom fram var det ikke mulig å redde båten hans.

Uten resultatet i ti år

Døveforbundet har jobbet med å få til en nødmeldingstjeneste i minst ti år, uten at det har skjedd noe. Døveforbundet krever nå at det må bli mulig å sende sms til nødsentralene, før liv går tapt.

– Vi har tatt det opp lenge siden, men har fremdeles ikke kommet noen vei. Kanskje papiret bare ligger i skuffen, hvem vet, spør Rune Anda, leder ved Bergen Døvesenter.

Ansvaret for nødsentralene ligger hos Samferdselsdepartementet og Justisdepartementet. Der kan de ikke love rask bedring.

Vil ta flere år

– Vi tar sikte på å inkludere det som en mulighet i de nye nødmeldingssentralene som skal komme, og sørge for at de kan ta imot tekstmeldinger, sier avdelingsdirektør Andreas Agersborg i Justisdepartementet.

– Når vil det bli mulig?

– Det vil ta flere år å bygge ut det nye nødnettet, så det vil fortsatt ta noe tid.

Også i Samferdselsdepartementet er tonen den samme.

– Dette er en sak vi må jobbe videre med. Det er tekniske løsninger som må på plass, sier politisk rådgiver Anne Tingelstad Wøien.

Frykter liv kan gå tapt

Erling Jacobsen frykter at liv kan gå tapt neste gang døve ikke har mulighet til å varsle nødsentralene. Selv er han blitt skremt av det som skjedde.

–Tør du å reise ut på sjøen igjen?

–Ja, men da må det være trygt. Da må jeg ha mulighet til å sende tekstmelding til politi, brannvesen eller helsehjelp.

Hvordan synes du dette burde vært løst? Legg inn dine kommentarer under!