— Det er en skam at vi som må leve av uføretrygd blir avspist med så lite. Jeg føler meg som tredjerangs borger! sa Dag Arvid Evensen (52) og fortalte Frp-lederen om sin livssituasjon. Hagen lyttet høflig og interessert der han sto utenfor valgboden på Torgallmenningen, nikket og sa seg enig - åpenbart i god tro på at han var i ferd med å kapre en ny velger.

Det han ikke visste, den drevne politikeren, var at Evensen like etter trasket av gårde til pensjonisttreff i Arbeiderpartiet et par kvartaler unna. Der fikk han også Jens Stoltenberg direkte i tale. Han fikk høre samme leksa, og de samme løfter. Noe må gjøres. Det er valgkamp, de uføre skal ikke vansmekte.

— Tror du på det du hører?

— Det er opp til partilederne selv å bevise. Jeg kan ikke legge så stor vekt på det de sier nå i valgkampen. Det er det som skjer etterpå som teller, sukket Evensen, som har tre barn.

På Grand var sliterne

Mens Carl I. Hagen dro til Bergen for å møte sine proselytter og nyomvendte i friluft, holdt Ap-lederen seg innendørs - i ærverdige gemakker på Grand. Drøyt 150 gråstenkte menn og kvinner godt over ordinær pensjonsalder var samlet over kaffe og wienerbrød for å få en dose Jens til trøst og oppmuntring. Det så ut som om de var fornøyd da den atskillig yngre herren fra Oslo fortalte sliterne at det var de , og ingen andre, som hadde bygget landet. Noen smilte bredt og rettet ryggen da han til og med fortalte at han hadde drevet valgkamp sammen med Einar Gerhardsen!

Jens Stoltenberg og Carl I. Hagen var bare to av partilederne som mente at tirsdagen var en god dag å tilbringe i Bergen. Også Senterpartiets Åslaug Haga og SVs Kristin Halvorsen søkte vestover - alle riktignok for å snakke om kommunalpolitikk for tillitsvalgte i kommunesektoren.

Sans for Granvin-Ulvik

— Kribler det etter å fjerne en del kommuner, Stoltenberg?

— Nei, skal vi få færre kommuner, må det skje helt frivillig. Tvang tjener ingenting. Men det er naturlig å få denne saken på dagsordenen, og da er det viktig å vurdere fordeler og ulemper ved sammenslåing. Jeg har imidlertid sans for den type frivillig samarbeid som Granvin og Ulvik eksperimenterer med, sa Stoltenberg til Bergens Tidende mens Anne-Grete Strøm-Erichsen oppildnet de gamle inne i salen på Grand.

Han hadde tankene i mange retninger, og behøvde litt ro og fred for seg selv sammen med sin nære rådgiver for å planlegge nye utspill i valgkampen. Dessuten er det få uker til statsbudsjettet. Her er han krystallklar: Bondevik og Hagen får gjøre opp seg imellom. Skal noen hjelpe regjeringen med budsjettet, får det være det partiet som hjalp den til makten.

— De to må vedkjenne seg hverandre! De kan ikke begge løpe fra ansvaret. Hagen har truet med krise hvert år, men glem ikke at han likevel har stemt for fire av de seks siste statsbudsjettene, fortsatte den tidligere statsministeren.

Rabler som en gris

Han fnyste av Frp-lederens utspill samme morgen om småpartiene som bør fjernes som annet ugress.

— Det er feil problemstilling, for det er opp til velgerne selv å avgjøre, sa han diplomatisk og gjespet trett i en av de myke lenestolene.

BT valgte å uteske Carl I. Hagen om det virkelig er så at han ønsker de politiske dvergene dit pepperen gror.

— Jeg håper at de ved stortingsvalget om to år kommer under sperregrensen. Det beste som skjedde forrige gang var at Senterpartiet ikke lenger var i vippeposisjon. Vi ville utvilsomt fått mer stabilitet og forutsigbarhet i den politiske styringen hvis vi hadde hatt færre partier, sa han mens unger og halvvoksne karer sto i kø for å få autografen.

Han er raus og rabler som en gris. Skriften ser ikke ut.

- Er det deg, Pål?

Carl I. Hagen vaste ikke vekk timene i Bergen. Han er alltid tilgjengelig i mobiltelefonen. Det ringer i ett sett.

— Hei Pål, er det deg?

Ja visst, det var TV2s Pål T. Jørgensen som ringte og spurte om han kunne delta i programmet Tabloid for å snakke om de små dvergene. Svaret var et kontant ja. Flyene fra Bergen går hyppig og kjapt. Carl I. er alltid tilgjengelig.

Han vil i hvert fall ikke savne KrF. Bondevik går ham tydeligvis på nervene etter hvert, dessuten mener Hagen at han er bedre forvalter av kristne verdier enn KrF selv. I Israel-saken og viljen til å ta seg av de eldre og omsorgstrengende ellers går han KrF en høy gang.

Byråkratenes svøpe

I Bergen leide han til og med en salong på Hotell Norge for å fortelle pressen at han vil ha slutt på at byråkrater hos Fylkesmannen skal få overprøve og omgjøre skjønnsmessige vedtak av folkevalgte organ i kommunene.

— Hvorfor skal man finne seg i at Fylkesmannens miljøvernavdeling skal ha rett til å si nei til for eksempel bygging i strandsonen, etter at et kommunestyre har gitt klarsignal? spurte Hagen og ga selv svaret:

Så snart Stortinget samles igjen i høst vil ha levere inn forslag om at bare folkevalgte organ skal overprøve folkevalgtes vedtak.

Det var da Liv Røssland, den påtenkte byrådsleder, serverte følgende:

— Hadde vi hatt byråkrater på Olav Kyrres tid, ville vi i hvert fall ikke hatt havnen her i Bergen.

YNDLINGSTEMA: Arnabuen Dag Arvid Evensen snakket med Carl I. Hagen om et tema Frp-lederen elsker.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN