— Pengene vi får inn i økt eiendomsskatt vil vi bruke til å hjelpe de boligløse, særlig de psykisk utviklingshemmede, sa SVs gruppeleder Oddny Miljeteig da partiet i går presenterte sitt alternative budsjett.

I to år har kemnerens fotfolk saumfart boligstrøkene. Jobben har vært å fastsette ny skattetakst på samtlige eiendommer i kommunen. Det ferdige resultatet ligger og samler støv. Frp har nemlig fått byrådspartiene med på å vente med å iverksette de nye takstene.

Slutt på riking-fritak

SV vil først skru opp dagens skattesatser med 10 prosent. Fra 1. juli neste år vil partiet dessuten gjøre slutt på skattefritaket for villaeierne på Hjellestad, Milde og ytre Åsane.

De nye takstene ønsker SV på plass fra 1. januar 2008. SV foreslår å gi alle et bunnfradrag på en million kroner og sette skattesatsen på fire promille.

— Hva betyr den modellen for eiendomsskatten til folk flest?

— Samlet må bergenserne betale 80 millioner kroner mer i eiendomsskatt. Men det viktigste er at de nye takstene fjerner det urimelige i dagens system, nemlig at en villa i Fjellsiden er taksert lavere enn en alminnelig leilighet, sier partisekretær Kjartan Haugsnes.

Vedlikehold

I 2006 får Bergen 111 millioner i økt skatteinntekt. Disse pengene vil SV sette inn i et vedlikeholdsfond for bergensskolen i 2007 og 2008, i stedet for å nedbetale underskudd. Partiet vil dessuten bruke 75 millioner av neste års foreslåtte nedbetaling.

— Er det ikke viktig for Bergen å kvitte seg med underskuddet?

— Jo, men å ivareta kommunens bygningsmasse kan sidestilles med å nedbetale underskudd. Jeg har vært rundt på mange skoler denne høsten og vet hvor ille det står til, sier Miljeteig.

Knut Larsen supplerer:

— Dessuten, hvis det er så viktig å nedbetale underskudd, burde ikke byrådspartiene gå med på å kutte eiendomsskatten med 50 millioner, slik de gjør i mistillitsavtalen med Frp, sier han.

HØY PRIS, LAV TAKST: Denne villaen i Fjellveien var lagt ut til salg for 7,9 millioner kroner i fjor høst. Skattetaksten er 390.000 kroner omtrent like mye som en helt ordinær leilighet. ARKIVFOTO: VEGAR VALDE
VEGAR VALDE