— En så viktig sak må en bruke tid på, sier Lysbakken, som har kommet til konklusjonen etter en lang tenkepause.

— Jeg er overrasket over opposisjonen som konkluderte etter bare en dag. Dette er en for alvorlig og viktig sak til å ta forhastede standpunkt sier Lysbakken.

BT-leder: Ubåten må opp

- Er godt utredet

Nestlederen var i forrige uke på Fedje for å diskutere saken med lokalbefolkningen

— Også da måtte jeg si at jeg ikke hadde kommet til en konklusjon, sier Lysbakken.

Men konklusjonen har han altså kommet til nå. Han sier at det er flere forhold som gjør at han nå mener at ubåten må heves.

Først og fremst synes Lysbakken det er viktig at den nye utredningen slår fast at hevingsalternativet er mulig å gjennomføre med akseptabel risiko.

— Det er det aller viktigste. Vi kunne ikke gått inn for en løsning, som en faglig sett ikke mente var gjennomførbar, sier Lysbakken.

Han mener at Kystverket har gjort en grundig jobb, og mener at hevingsalternativet er godt utredet.

Lysbakken understreker også at det selskapet som er valgt, har solid erfaring fra lignende operasjoner.

— Det nederlandske selskapet Mammoet sto blant annet bak hevingen av Kursk. Jeg tror ikke et slikt firma ville gått inn i en slik operasjon dersom de mente at faren for å mislykkes var for stor, sier Lysbakken.

Han har også lyttet til anbefalingene fra lokalbefolkningen og miljøorganisasjonene.

— Jeg synes vi skal ta den bekymringen som er i Nordhordland alvorlig. Lokalbefolkningen er svært lite komfortabel med å ha et gigantisk kvikksølvdeponi i sitt nærområde, sier Lysbakken.

Han fremhever også at saken også er viktig for Norge som miljø og fiskerinasjon Lysbakken mener at Norges anseelse kan bli svekket dersom en velger tildekking.

Les også: En trist dag

- For evig tid

Han understreker også at en tildekking er en løsning som vil være for evig tid.

  • Jeg er lite komfortabel med evighetsperspektivet. Vi vet ikke hvordan dette området kan bli påvirket av jordskjelv eller havstrømmer i fremtiden. Dekker vi til, er det ingen vei tilbake. Vi fatter nå en avgjørelse for fremtidige generasjoner, påpeker Lysbakken.

Han sier at han i dagens sentralstyremøte regner med å få støtte.Også stortingsrepresentantHallgeir Langeland i SV er enig med Lysbakkens vurdering. Langeland sitter i transportkomiteen, som skal behandle ubåtsaken

— Hva betyr sentralstyrets vedtak?

— Vi vil be våre statsråder i regjeringen om å jobbe for at det blir heving av ubåten, sier Lysbakken, som håper at fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) er klar med sin konklusjon snart.

Pedersen besøker Fedje onsdag.

Holm, Morten