Willgohs sitter i oppvekstkomiteen, og har tidligere tatt opp spørsmålet om bydelsdekning med byråden.

– Problemet er at byrådet ikke har kontroll på hvor det bygges nye barnehager. De har overlatt til private utbyggere å bygge barnehager, og må bare si ja til deres forslag, sier Willgohs.

Førsteprioritet i egen bydel

Han mener Bergen bør gjøre som Oslo, og innføre bydelsopptak til barnehager. Da vil beboere i hver bydel få førsteprioritet til bydelens barnehager. I dag kan beboere bli forbigått av foreldre fra andre bydeler.

– Det er samme prinsipp som med nærskole. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig med barnehager, sier Willgohs.

Han mener det er spesielt viktig at barn med minoritetsspråklige foreldre få gå på barnehage i nærområdet.

– Derfor er bussing helt feilslått som integreringspolitikk. Det er kanskje bedre enn ingenting, men mye av vitsen er jo at barna skal få venner i eget nærmiljø, sier SV-politikeren.

Byråd Tomas Moltu sier at bydelsopptak kan bli aktuelt.

– Men første prioritet er å få full barnehagedekning i kommunen. Når vi har det, er det godt mulig at det er best å ha bydelsvise opptak, sier han.

– Urovekkende

Tidligere barnehagebyråd Ruth Grung (Ap) synes det er urovekkende at Årstad, Laksevåg og Bergenhuser så langt fra å nå målet om full barnehagedekning.

– Årstad har en stor andel av sosiale boliger, og det bør være i samfunnets interesse at kommunen la til rette for at disse barna fikk barnehageplass i sin bydel. Også i Bergenhus og Laksevåg er det sosiale utfordringer, sier hun.

Et annet argument for å fordele barnehagene bedre på bydelene, er at det reduserer transportbehovet og dermed bilkjøringen i morgen— og ettermiddagsrushet.