Både som finansminister og partileder ser hun lyst på livet, forsikret hun medlemmene i Bergen SV som hadde møtt opp på spørretime med Halvorsen i går kveld. Flere meningsmålinger har vist at SV er nede på sekstallet i oppslutning.

— SV tjener på nedgang

— Jeg har vært med lenge, og vet at ingenting er verre enn å gå inn i valgkampen med 20 prosentpoeng i februar. Da vet du at fra nå av kan det bare gå nedover. Nå er vi som gjedden i sivet - skjerpet og klar til å bite, oppmuntrer Halvorsen.

En av grunnene til optimismen, er paradoksalt nok nedgangstidene i økonomien. Halvorsen er overbevist om at venstresiden vil vinne på at forskjellene i økonomisk politikk mellom venstre- og høyresiden kommer klarere frem.

— De som forsvarer turbokapitalisme, som Frp, har det tøft nå. La dem steke i sitt eget fett. Når selv John McCain roper på mer styring over økonomien, da vet vi at det ikke blir dårlige tider for venstresiden fremover, sier Halvorsen.

Sier nei til Gjedrem

På sikt tror Halvorsen at lavkonjunktur vil gi partiet mer handlingsrom for å få igjennom sin politikk i regjeringen. Om det betyr åpnere lommebøker i det kommende statsbudsjettet, vil hun ikke røpe.

— Der skal vi bruke akkurat passe penger. Nok til å holde arbeidsledigheten unna, men samtidig ikke så mye at vi får sterk renteøkning,

Halvorsen avviser at det er aktuelt å kutte i beløpet norske bankkunder er garantert i tilfelle banken går konkurs. Sentralbanksjef Svein Gjedrem har foreslått å halvere beløpet fra dagens to millioner kroner.

— Det skjer ikke. Det er helt uaktuelt å gjøre sikringsordningen dårligere for norske kunder, slår finansministeren fast.

Glad for dissens

Bergen SV har vært blant de mest kritiske lokallagene til regjeringens asylpolitikk, og krevd norske styrker ut av Afghanistan. Flere av de fremmøtte takket Halvorsen for at SV tok dissens i regjeringen på skjerpelsene i asylpolitikken.

— Det er ikke lett å ta dissens, men dette var et spørsmål som gikk på integriteten løs. Jeg så for meg Oddny (Miljeteig) og spurte meg selv: Er dette noe hun og andre på grasrota kan forsvare? Svaret sa seg selv, fortalte SV-lederen.

Fra salen oppfordret Svein Skotheim til mer rabulisme.

— Vi må bli villere, galere og frekkere, konkluderte han.

Yngve Træland tok ham på ordet da han sammenlignet Utlendingsnemnda med Gestapo og sa seg villig til å bryte sine pasifistiske prinsipper i kampen mot dagens asylpolitikk.

Utbruddene fikk muligens partilederen til å svette litt på ryggen. I hvert fall passet hun på å mane til samhold utad.

— Mange oppfatter oss som et parti der vi krangler og lugger hverandre. La oss vise velgerne at vi er samkjørte. Så kan dere heller sende meg en e-post hvis dere er misfornøyd med noe.

Hva synes du om SVs innsats i regjering? Si din mening i feltet under!

Tor Høvik