— Uffa meg, er det noe gale nå igjen, sukker Oddny Miljeteig (SV) når BT forteller henne at vi har en ny partimåling for Bergen.

Miljeteig har grunn til å ta sorgene på forskudd. Med 5,3 prosent begynner partiet hennes å ligne en dverg i bergenspolitikken. I BTs arkiver må man tilbake til 12. februar 1998 for å finne en lokal partimåling der SV har ligget lavere. Da hadde partiet en oppslutning på 4,8 prosent.

- Motgangsspiral

— Dette er mildt sagt ikke bra. Jeg har ikke noe å si som kan pynte på dette. Vi opplever motgang og regjeringsslitasje, og føler at stemningsbølgen har snudd, sier Miljeteig.

Hun mener klimasaken er blitt skiftet ut med andre politiske debatter, deriblant misnøye med bensinprisen.

— Vi har kommet inn i en motgangsspiral som bare akselererer. Det er vi nødt til å ta på alvor, sier hun.

Bergen SV var svært skuffet over valgresultatet i fjor, på 7,1 prosent. Siden den gang har hver fjerde velger forlatt partiet.

— I valget lå vi tross alt over landsgjennomsnittet. Nå opplever vi et massivt borgerlig flertall i bystyret, og strever med å komme gjennom med våre saker, sier Miljeteig.

Nesetipp i Oslo-gryten

Debatten om skjevfordeling av midler mellom øst og vest har rast både i helsesektoren, kulturlivet og i forhold til finansiering av statlige bygg. Miljeteig medgir at det kan ha bidratt til det dårlige resultatet.

— Alle regjeringer har nesetippen sin i Oslo-gryten, også denne. Men ingen har gjort så mye for å rette opp skjevfordelingen i helsevesenet som den sittende regjeringen, sier hun.

Miljeteig mener de borgerlige partiene bevisst skyver de geografiske skillelinjene frem, for å skjule sosiale motsetninger innad i Bergen.

Også Arbeiderpartiet og Senterpartiet svekker seg i forhold til aprilmålingen, men får en oppslutning på linje med valgresultatet.

Byrådsjubel

— Så flott da! Dette inspirer oss til ny innsats, jubler byrådsleder Monica Mæland (H) når hun får høre målingstallene.

Riktignok går Høyre litt ned fra april, men totalt styrker Høyre, Frp og KrF seg med over fire prosentpoeng fra fjorårets valg. Hvis dette hadde vært valgresultatet, hadde partiene kapret 39 bystyremandater. Det er tre flere enn i dag.

— Jeg er kjempefornøyd med 27 prosent til Høyre, og det er flott med en måling der byrådspartiene styrker seg. Det skjer til tross for at vi har hatt en vår med mange tunge saker, sier Mæland.

Hun nevner mistillitsforslagene i Bydrift-saken, spørsmålet om økte bompenger og skjenkepolitikk som saker som har vært vanskelige. Mæland tror at de rød-grønne partiene blir straffet fordi folk er misfornøyde med deres innsats for å rette opp skjevfordelingen mellom øst og vest.

Frp er vinneren

Frp er målingens vinner og puster Ap i nakken i kampen om å være nest størst i byen.

— Jeg håper at det er fordi bergenserne mener vi gjør en god jobb og er en viktig del av byrådet, sier byråd Liv Røssland.

Hun gleder seg også på vegne av hele byrådet.

— Jeg velger å tro at folk mener vi er på rett kurs og er handlekraftige, sier sosial- og omsorgsbyråden.

Også i KrF er man fornøyde med 6,7 prosent. Det er det høyeste tallet på et par år, selv om marginene her er små.

Hvorfor mister SV velgere? Si din mening i feltet under!