Sentrale kilder sier til BT at regjeringspartiet SV nå er tvunget til å akseptere at Statoil får viljen sin. Det betyr at selskapet får ja til planene om et energiverk der CO2-håndteringen først kommer på plass senere.

Etter det Bergens Tidende erfarer, vil regjeringen trolig kreve at Statoil forplikter seg til å ha CO2-håndtering på plass senest innen fem år.

Sukre pillen

— Nå handler det om å finne en løsning som er så smertefull for Statoil at den er spiselig for SV. Men samtidig må ikke utfallet bli så kostbart for Statoil at de dropper hele prosjektet, sier en kilde.

Dragkampen handler nå om hvor mye av regningen Statoil må betale for den fremtidige CO2-fangsten ved Mongstad-anlegget. Regjeringen ønsker nemlig å etablere en verdikjede der CO2 blir fanget og senere transportert til oljefelter i Nordsjøen. Her skal den injiseres og brukes som trykkstøtte i utvinningen.

Det er miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) som har siste ord i saken, etter at hennes egen fagmyndighet, Statens forurensningstilsyn, stilte krav om rensing fra første dag. Samme linjen har SV stått på inntil det aller siste.

I dialog

Nå vil imidlertid ikke Bjørnøy si annet enn at «regjeringen er i konstruktiv dialog med utbygger». Det er ventet at Mongstad-saken vil bli et hett tema på SVs landsstyremøte i helgen.

Landsstyremedlem Oddrun Remvik er betenkt og mener gasskraftavklaringen var ett av SVs viktigste «stempler» i Soria Moria-erklæringen.

— Uttalelsene er vage. Det blir derfor interessant å høre Bjørnøys innledning for landsstyret. Jeg forventer at regjeringserklæringen gjelder, og at det blir rensing fra første dag. Her er det vanskelig å se kompromisser, sier hun til NTB.

— Soria Moria-erklæringen er ikke forhandlingstema. Regjeringen må stå imot skitne triks fra oljelobbyen og kreve rensing fra dag én, sier SU-leder Kirsti Bergstø.

BT lyktes ikke å få kommentarer fra partiets nestleder Audun Lysbakken i går.

«Et svik»

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken nekter å tro at SV er på glid i denne saken. Han kaller det «svik» hvis partiet oppgir sitt viktigste miljøløfte. Bellona-leder Frederic Hauge har på sin side uttalt at han ikke «vil spikke på tidsfrister så lenge det kommer forpliktelser om rensing på Mongstad».

Det er ventet at regjeringen kunngjør det endelige utfallet i løpet av kort tid, trolig allerede fredag.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant og leder i Hordalands-partiet, Per Rune Henriksen, har lenge jobbet for løsningen som nå ser ut til å bli utfallet av gasskraft-thrilleren.

— Hvis også BKK realiserer sine gasskraftverk-planer, vil Mongstad kunne bli et knutepunkt i den nye CO2-verdikjeden. Gullfaks trenger fem millioner tonn CO2 til trykkstøtte. Får vi begge gasskraftverkene til Mongstad, vil dette behovet være dekket, sier Henriksen til BT.

«Ikke truet»

— Har Statoil med dette klart å true regjeringen til å innfri selskapets krav?

— Nei, de har ikke truet, men vist til det triste faktum at de må skyte en hvit pil etter hele kraftvarmeverket hvis de må rense fra dag én, sier Per Rune Henriksen.

Lindås-ordfører Tove Brandvik (Ap) har drevet intens lobbyvirksomhet for Mongstad-prosjektet overfor regjeringen.

— Hvis det nå går som vi håper og tror, vil det være en stor seier for dem som ønsker å ta i bruk naturgassen i Norge. Det vil også være en stor triumf for oss som ønsker å gjøre Mongstad til et knutepunkt for en nasjonal CO2-verdikjede, sier Brandvik til BT.