Høyre surfer i medvind som aldri før her i byen. Den såkalte Friele-effekten gir Høyre et nytt løft i forhold til målingen for en drøy uke siden. Med en fremgang på 3,5 prosentpoeng — til 32,8 prosent - har partiet med andre ord støtte fra hver tredje velger i Bergen.

Sammen med Fremskrittspartiet, som ser ut til å stabilisere seg på drøyt 15 prosent, har «høyrekreftene» gode muligheter til å få rent flertall. De to partiene har ifølge målingen 33 av de 67 plassene i bystyret. Får de Pensjonistpartiet med på laget, har de full kontroll.

Til sammen har Høyre og Frp en oppslutning på 48,4 prosent. Det er en fremgang i løpet av en uke fra 44,7 prosent.

KrF «uinteressant»?

Skulle denne målingen vise seg også å bli valgresultatet, vil ikke Kristian Helland og Kristelig Folkeparti komme i vippeposisjon. Partiet står med andre ord i fare for å bli «uinteressant» i kampen om makt og innflytelse i bypolitikken i kommende fireårsperiode.

Med så lav oppslutning som 16,9 prosent for Arbeiderpartiet konkurrerer partiet med Frp om hvem som er fjerde størst i Bergen! Inntil videre beholder Ap tredjeplassen med et forsprang på bare 1,3 prosentpoeng.

- Meget urovekkende

— Dette er meget urovekkende. Så lav oppslutning viser at frontfigurene i valgkampen betyr mye mer enn før, og at vi sliter med å få ut vårt budskap og hva vi virkelig har gjort mens vi har hatt ansvaret her i byen, sier Arbeiderpartiets leder Ruth Grung til Bergens Tidende.

Hun er samtidig glad for at SVs fremgang retter opp noe av styrkeforholdet for venstresiden. Grung tror også at en del velgere har gått over til SV fordi de opplever at Arbeiderpartiet har vært for «ansvarlig».

— Populistiske og enkle løsninger ser ut til å vinne gehør, men virkeligheten og de politiske utfordringene er mer sammensatt enn som så. Jeg håper folk flest vil forstå dette, og at vinden vil snu de siste ukene før valget. Nå må vi bli flinkere til å få frem de sakene vi står for, fortsetter hun.

Lite reserver igjen

Seniorkonsulent Idar Eidset i Opinion understreker at trenden har vært nedadgående for Arbeiderpartiet de siste ukene. Det urovekkende for partiet er at stemmereserven i form av velgere som fortsatt sitter på gjerdet er skrumpet sterkt inn.

— Hvis jeg skal spå, tror jeg ikke at Arbeiderpartiet vil heve seg særlig over 20 prosent, sier Eidset.

Han sier videre at Høyre er i stor fremgang og stjeler fra de fleste partier, særlig fra KrF, Arbeiderpartiet og Frp, og dessuten fra hjemmesitterne forrige gang. Slik det nå tegner til vil Høyre vinne 8 nye mandater og dermed øke fra 14 til 22.

Småpartiene sliter

Målingen viser ellers at KrF ser ut til å ha stabilisert seg på rundt 7 prosent. Men i forhold til kommunevalget for fire år siden vil det miste et par mandater og må nøye seg med 5.

Arbeiderpartiet må ifølge målingen være forberedt på å bli halvert i antall representanter i det nye bystyret. Partiet ser ut til å tape ni av de tjue mandatene det fikk i 1999, mens Frp må regne med å tape to.

RV ser ut til å beholde sine fire plasser, mens Venstre må belage seg på å få bare ett mandat. Det samme gjelder Pensjonistpartiet. Senterpartiet er ifølge målingen fra Opinion «ute».