• Dersom Arbeiderpartiet bare vil vurdere felt for felt, og ikke se noen helhet, betyr det at de åpner for et oljekappløp mot Nordpolen. Det mener SV-leder Audun Lysbakken.

Han er skuffet over sin rødgrønne kollega Per Rune Henriksen, som i BT tirsdag blankt avviste SVs hovedsak i denne valgkampen: Ikke åpne nye oljefelt på norsk sokkel, og gjøre Oljefondet rent grønt.

Rødgrønn krangel

Henriksen, som er førstekandidat for Ap fra Hordaland, sa begge forslagene er uaktuelle for Arbeiderpartiet

Det får rødgrønn-kollega Lysbakken til å se rødt:

— Per Rune bør lytte til andre i Arbeiderpartiet, som Marianne Martinsen i finanskomiteen. Hun har stilt seg positiv til at Oljefondet bør trekke seg ut av selskaper som baserer seg på olje og gass.

— Men han er vel ikke like opptatt av klima som oss i SV, legger Lysbakken til.

— Forteller krangelen mellom dere og Ap om et surt klima i regjeringsfraksjonen?

— Nei, den forteller bare at folk har to valg: Først hvilken regjering de vil ha, deretter hvor sterkt miljøsakene skal stå i den regjeringen. Da er svaret SV, mener Lysbakken.

Snu Vestlandet

Med en fersk måling som sender partilederen fra Bergen ut av Stortinget, setter han kursen for Sørlandet, der han skal delta på Arendalsuken. Budskapet til sine egne er klart:

— Det er Vestlandet som vil betale den dyreste prisen om oljenæringen trapper ned som følge av kravet til togradersmålet. Derfor er ikke all den satsingen vi ser på olje og gass bra for Vestlandet. Vi må få til en omstilling av næringslivet her hos oss, før det blir for sent.