Et overslag basert på ca. 30 prosent av skolevalg-stemmene i Hordaland, plasserer Frp på topp med 23,6 prosent av stemmene. For Frp er det en fremgang på hele 7,8 prosentpoeng siden forrige skolevalg.

SV tar annenplassen med 18,6 av stemmene, som er noe svakere enn forrige skolevalg.

Valgekspert Terje Sørensen, som har foretatt disse overslagene, mener imidlertid at SV vil styrke seg og Frp svekkes, når resten av valgresultatene offentliggjøres i morgen. Fortsatt mangler det tall for flere sentrumsskoler, der SV har tradisjon for å gjøre det sterkt.

— Ap tapt enormt

Det er for eksempel tilfellet ved Bergen Katedralskole, forteller elevinspektør Liv Sæbø Fausa. Tallene derfra inngår ikke i overslaget.

— Hos oss ligger Høyre og SV nokså likt i tet. Det mest oppsiktsvekkende ved valget på «Katten» er at Ap skårer på nivå med Venstre, Sp og RV

— Ap har tapt enormt blant våre elever, mens Høyre går veldig frem, forteller Fausa.

Brakseier for Sp

I Sogn og Fjordane er Senterpartiet i ferd med å gjøre rent bord ved skolevalget. Partiet får 30,8 prosent av stemmene viser en prognose basert på ca. 75 prosent av stemmene.

— Kjempebra, utbryter Frode Gjerde, leder i Senterungdommen i Sogn og Fjordane. En del av æren for Sp-fremgangen gir han til Erling Sande, 3. kandidat til fylkestinget. Siste uken har han reist fylket rundt og agitert for de grønne.

FpU som har skaffet seg et velfungerende fylkeslag i Sogn og Fjordane, kan notere seg for den sterkeste fremgangen og får 18,2 prosent av stemmene.

KrF og SV går mest tilbake i Sogn og Fjordane.

Frp kan bryte trenden

Også på landsplan kapper SV og Frp om å bli størst. Det offisielle skolevalgresultatet offentliggjøres i morgen kveld.

— Dersom Frp går frem og vinner skolevalget, blir det første gang på over ti år at seieren ikke går til et parti på venstresiden, påpeker Sørensen.

Skolene i Hordaland var i dag pålagt å holde tilbake valgresultatene inntil klokken 16. Denne særegne sperrefristen ble opphevet etter at Bergens Tidende tok opp saken med konstituert opplæringsdirektør Svein-Erik Fjeld. Beskjeden om å frigi resultatene kom imidlertid for seint til at det var mulig å innhente tall fra særlig mange skoler. Overslagene for Hordaland er derfor spinklere fundert enn for resten av landet.