SV risikerer å ryke helt ut av hordalandsbenken i Stortinget, viser dagens ferske BT-måling. Det blir i så fall for første gang på 32 år.

Dersom meningsmålingen som Sentio har utført for BT hadde vært valgresultatet, ville partiets nestleder Audun Lysbakken på nytt slitt med å få plass i landets nasjonalforsamling. SV får kun 3,7 prosents oppslutning.

Det er identisk med valgresultatet i 1977, forrige gang SV endte uten representant fra Hordaland.

Halvert på tre år

Lysbakken var annenkandidat i stortingsvalget i 2005, men fikk ikke plass da partiet kun fikk ett mandat. Derfor vil han etter alle solemerker få førsteplassen denne gang. Det er bare ett problem: Siden valget i 2005 har SV halvert oppslutningen sin i fylket. Dermed er det ikke sikkert at førsteplass holder til plass på Tinget, heller.

Nasjonale tall fra Sentio viser riktignok at SV i Hordaland for øyeblikket trolig ville tatt det 15. utjevningsmandatet. Men den fordelingen er skjør for små endringer i andre fylker.

— Nei, dette høres ikke spesielt bra ut. Men målingene går opp og ned, og dette virker lavt i forhold til de nasjonale målingene vi har hatt i det siste. Jeg er overbevist om at vi vil få langt større oppslutning i valget, sier fylkesleder Jørgen Melve i Hordaland SV.

- Hva skal dere gjøre for å sikre det?

— Våre folk i regjeringen skal fortsette med god SV-politikk. Men vi lager jo også et nytt program, og det er viktig å få frem hva vi ønsker å gjøre i neste periode. Og så får vi en veldig god førstekandidat som vil trekke velgere, svarer Melve.

SV lekker til Høyre

Vi kan fortsette oppramsingen av deprimerende fakta for SV-ledelsen:

  • SV har de desidert minst lojale velgerne. Bare fire av ti SV-velgere i 2005 vil fortsatt stemme på partiet. Til sammenligning er syv av ti velgere lojale i Ap og Høyre, og ni av ti i Frp.
  • Hvis man tar vekk vet ikke-gruppen, viser bakgrunnstallene at hver femte SV-velger fra 2005 i dag vil stemme Ap.
  • Overraskende er Høyre den nest største stemmetyven fra SV. Rundt hver niende SV-velger vil i dag gå for Høyre. Lekkasjen til venstresiden og Rødt er derimot beskjeden.
  • Også de andre rød-grønne partiene går tilbake. Til sammen får regjeringspartiene bare 35 prosent.
  • Velgerne våre er krevende og individualistiske. Det er greit. Jeg tror de vil skjønne hvor viktig det er at SV styrker seg, både for å sikre en rød-grønn regjering og for styrkeforholdet i en slik regjering, sier Melve.

Han kan ikke gi en fornuftig forklaring på den tilsynelatende lekkasjen til Høyre, men sier at SV skal ha minst én representant fra Hordaland.

— Alt utover det er bonus, men alle stemmer teller i forhold til kampen om utjevningsmandater i andre fylker, sier han.

Frp størst i fylket

Frp er den ubestridte vinneren av BTs første fylkesmåling i forkant av stortingsvalget neste år. 28,1 prosent er et hopp på nesten seks prosentpoeng siden 2005, og vil gi partiet fem mandater på hordalandsbenken.

For første gang er dessuten partiet størst i fylket på en meningsmåling.

Formann i Hordaland Frp, bergensordfører Gunnar Bakke, jubler med måtehold.

— Kjempeflott og spennende. Men det er viktig å ha klart for oss at valget først er neste år.

Dagens tall ville gitt Frp fem representanter fra Hordaland på Stortinget.

— Vi har sagt at fem mandat bør være innen rekkevidde. Men mye skal klaffe, og vi må jobbe hardt for å klare det, sier Bakke.

Hva tror du er årsaken til velgerflukten fra SV? Diskuter saken her.

VIL TILBAKE: For syv år siden fikk SV inn to representanter fra Hordaland. Audun Lysbakken vil tilbake på Stortinget, fire år etter at han mistet plassen.
Håvard Bjelland