Det er ventet full utlufting om CO2-rensing når SVs landsstyre samles denne helgen. En rekke landsstyremedlemmer og fylkesledere har i klare ordelag advart partiets miljøvernminister Helen Bjørnøy og resten av regjeringen mot å gi opp kravet om CO2-håndtering fra første dag på Statoils planlagte energiverk på Mongstad.

Men fylkesleder Jørgen Melve i Hordaland vakte oppsikt da han på NRK i går sa at «det kan være levelig med en løsning der CO2-håndteringen blir utsatt til senest ett år etter oppstart av Mongstad-anlegget».

Overfor BT presiserer Melve at dette er hans helt private oppfatning.

Landsstyremedlem Tina Åsgård fra Bergen tar avstand fra Melves uttalelser. Hun er også politisk nestleder i fylkespartiet.

— Jeg er veldig overrasket over at Melve sier dette. Vi diskuterte saken på fylkesstyremøtet sist lørdag, og der sto vi alle sammen bak det som er Hordaland SVs helt klare standpunkt. Og det er krav om rensing fra dag én, sier Åsgård til BT.

Hun sier at fylkesstyret også gjorde et enstemmig vedtak om dette den 19.august. Åsgård sier hun forventer at statsråd Bjørnøy bruker makten og muligheten hun har til å kreve CO2-håndtering.

  • Det er helt opplagt at en snuoperasjon ikke vil bli godt mottatt av våre velgere, advarer Åsgård.

Også SU-leder i Hordaland, Simen Willgohs, tar avstand fra Melves uttalelser.

Miljøbevegelsen raser nå også mot Senterpartiets energipolitiske talsmann, Ola Borten Moe, etter at han i går snudde og sier ja til Mongstad-gasskraft uten rensing fra første dag.