23 av 25 kommunemålinger i august i kommuner der SV stiller liste, viser tilbakegang for SV sammenlignet med kommunevalget for fire år siden. Det viser en oppstilling nesttsiden Poll of polls har laget for bt.no. Bare i Sandefjord og Lyngdal kommuner har partiet fremgang, i Lyngdal riktignok bare på beskjedne 0,1 prosentpoeng.

Ut av kommunestyrer

To riksmålinger de siste dagen bekrefter tendensen. I TV2s måling mandag fikk SV 4,7 prosent. Det samme resultatet fikk partiet i Dagbladet tirsdag. Poll of polls, som samler alle meningsmålinger gjort i landet i en måling, gir SV 4,8 prosent, ned 1,4 prosentpoeng fra kommunevalget.

— Dersom denne tendensen holder seg, står SV i fare for å falle ut av en rekke kommunestyrer, sier Johan Giertsen, som driver nettstedet Poll of Polls.

Nedgangen er stor, både i bykommuner og mer utpregede landkommuner. Oslo, som er en av de sterkeste SV-kommunene i landet er oppslutningen om SV i den siste meningsmålingen som er tatt opp 8,0 prosent, ned 2,6 prosentpoeng fra kommunevalget. På BT og NRKs måling for Bergen som ble offentliggjort mandag, får partiet en oppslutning på 5,7 prosent, ned 1,3 prosentpoeng fra kommunevalget.— Meningsmålingene viser at SV mister velgere først og fremst til Arbeiderpartiet, sier Johan Giertsen.

Dårligst på 32 år

Da TV2 mandag ba partileder Kristin Halvorsen om en kommentar til de nedslående meningsmålingene uttalte en synlig irritert partileder:

— Synes du virkelig det går an å kommentarer en måling akkurat nå, en måned etter 22. juli.

De siste åtte årene fortoner seg som en mer eller mindre sammenhengende nedgang for partiet. I 2003 gjorde SV sitt beste kommunevalg noensinne med en oppslutning på 12,3 prosent. I 2007 var oppslutningen nesten halvert og nå fortsetter nedgangen.

SV-historiker Frank Rossavik sier partiet i øyeblikket ligger an til det dårligste kommunevalgresultatet siden 1979. Han forklarer nedgangen med partiets klemte posisjon som juniorpartner i den rødgrønne regjeringen.

— Erfaringene både fra Norge og Europa er at de største partiene i slike koalisjoner belønnes når ting går bra, mens de minste partiene ofte taper oppslutning.

For likt Ap

Han tror også det er et problem for SV er at forskjellen mellom partiet og Ap er blitt stadig mindre.

— Det er ikke så mange grensesteiner igjen som forteller velgerne om de store forskjellene. Hverken i asylpolitikken eller i forhold til Nato-medlemsskap er det noen tydelig ulikhet.

Rossavik ser bare en politisk sak der ulikheten er stor og det er i forholdet mellom miljøhensyn og hensynet til industriutvikling.

— Denne saken er stein død på grunn av finanskrisen og er dessuten ikke noen utpreget lokalpolitisk sak, sier Rossavik.

Han tror en avslutning på Libya-krigen kan være et lyspunkt for SV, fordi Norges deltakelse i bombetoktene over Libya har vært svært omstridt blant deler av SVs velgere og medlemmer.

Hvordan tror du SV vil gjøre det i valget? Si din mening her!