BT vant prisene for serien om Døden på veiene og avsløringen av at terrorangrepet 22. juli kunne vært unngått hvis politiet og tollvesenet hadde samarbeidet bedre. Øyvind Lefdal Eidsvik jobbet med begge prosjektene.

Han var svært overrasket, men også svært glad.

— Jeg trodde det var liten sjanse for å få diplom for Døden på veiene. Gleden over å få det var enorm, fordi den belønner et utrolig krevende arbeid gjennom mange måneder. Og så stå der på scenen og få diplom nummer to. Den opplevelsen er helt fantastisk, sier han.

Eidsvik understreker at begge prosjektene har vært typiske teamarbeid.

— Jeg er en medhjelper, som alle de andre, og vi har jobbet sammen. Med PST-saken startet egentlig dugnadsarbeidet 22. juli, den dagen vi satt på flyet på vei inn til Oslo.

Takker pårørende

Døden på veiene er et storstilt prosjekt. På seinvinteren 2010 kom ideen om å samle store mengder data om trafikkulykker til nettbasert journalistikk. I flere tiår har antallet dødsfall i trafikken gått kraftig ned. Det finnes bare ett unntak: Ungdommene.

Det var utgangspunktet for serien «Døden på veiene», som inkluderte interaktiv grafikk over alle dødsfall i Norge de siste ti årene.

— Jeg har lyst til å takke de pårørende som viste oss så utrolig mye velvilje, og som stilte opp med sine historier. Og så må vi takke leserne som meldte tilbake om trafikkfarlige strekninger, over 1000 i tallet, sier Eidsvik.

Han får ros fra nyhetsredaktør Gard Steiro:

Øyvind er en fantastisk dyktig journalist. Han er svært allsidig og har vist gjennom de årene han har jobbet hos oss at han er blant de beste innenfor samferdsel, datastøttet journalistikk og krim.

Også Steiro var fornøyd lørdag kveld.

Fantastisk år

— Det har vært et fantastisk år for BT s redaksjon. Her blir vi premiert for arbeidet med den desidert viktigste saken - terrorsaken. Det var svært gledelig og samtidig fortjent. Samtidig vinner vi pris for fremtidens journalistikk, den datastøttede journalistikken som tar i bruk de mulighetene som ligger for å ta nettet i bruk.

- Hva er grunnen til at det løsner i år?

— BT har drevet god journalistikk i mange år, men de siste årene har det skjedd flere ting. Vi er blitt proffere, flinkere på datastøttet journalistikk, og så har vi satset mye på undersøkende journalistikk. Det har gitt resultater.

- Hva betyr dette for den videre satsingen på undersøkende journalistikk?

— Vi ønsker å prioritere dette fremover. I år viser klimasatsingen og serien om adopsjon som leserne kan følge i dagene fremover, den samme typen satsing som døden på veiene.

Disse vant priser

Døden på veiene:

Graveprosjektet på nett besto av en gruppe med tre journalister og to utviklere: Erlend Langeland Haugen, Øyvind Lefdal Eidsvik, Sonja Ystaas, Lasse Lambrechts, Tove Knutsen og Håvard Ferstad. De er hjernene bak det prisbelønte prosjektet.

Nå har saken blitt premiert. Nok en gang. Fra før har prosjektet vunnet NONA-prisen for årets nettsak og i 2011 vant serien også årets Schibsted Award for årets nettsak.

På senvinteren 2010 kom ideen om å samle store mengder data om trafikkulykker til nettbasert journalistikk. I flere tiår har antallet dødsfall i trafikken gått kraftig ned. Det finnes bare ett unntak: Ungdommene.

Det var utgangspunktet for serien «Døden på veiene», som inkluderte interaktiv grafikk over alle dødsfall i Norge de siste ti årene.

På det interaktive kartet kan du gå inn på alle veiene i Norge og se på hvor mange og alvorlige ulykker det har vært på stedet du ønsker å undersøke. Kartet viser ulykkestype, omfang, forhold på stedet og dato/klokkeslett da ulykken skjedde.

Global Shield: Øyvind Lefdal Eidsvik, Tron Strand og Rune Christoffersen.

Graveprosjektet på bt.no besto av en gruppe med tre journalister og to utviklere:

Erlend Langeland Haugen, Øyvind Lefdal Eidsvik, Sonja Ystaas, Lasse Lambrechts, Tove Knutsen og Håvard Ferstad.

De er hjernene bak det prisbelønte prosjektet.

NRK vant det tredje Det siste diplomet gikk til NRKs Brennpunkt-redaksjon for «Nav — diagnose mens du venter».

Dagens Næringsliv vant Skup-prisen

Dagens Næringsliv vant Skup-prisen for 2011 for saken «Pengebingen». Den handler om hvordan milliardverdier forvaltes for toppene i konsulentselskapet McKinsey.

«Et tips om at norske McKinsey-topper hadde fått en formidabel skattesmell, var starten på saken. To år senere endte den journalistiske ferden i pengebingen til et av verdens aller største konsulentselskaper», skriver Skup-juryen i begrunnelsen for tildelingen.

Journalistene Gøran Skaalmo og Kjetil Sæter får skryt for «utholdenhet, oppfinnsomhet og nitid arbeid» med saken som dokumenterer hvordan McKinseys investeringsselskap i hemmelighet forvalter 33 milliarder kroner på vegne av partnerne. Juryen avslutter med å gratulere de to vinnerne.

— Tusen takk for at jeg får jobbe med flinke mennesker i Dagens Næringsliv. Takk til ledere for at vi får bruke tid på slike prosjekter. Tusen takk, er Kjetil Sæters reaksjon når han mottar prisen. Makker Gøran Skaalmo er den som har vunnet flest Skup-priser og -diplomer totalt, med tre av hver.

— Jeg er helt satt ut. Den siste var den beste, sier Skaalmo.

PREMIERT: Tron Strand og Rune Christophersen fikk pris for sitt arbeid med terrorsakene.
SCANPIX