— Kjennelsen er en krenkelse mot mishandlede kvinner. Med slike avgjørelser risikerer vi at færre tør bryte ut av voldelige forhold og anmelde overgrep, sier Kjellaug Nyhammer og Rita Lønnebotn ved krisesenteret i Bergen.

De reagerer særlig på uttalelsene fra 32-åringens forsvarer, advokat Øystein Lillevik. Han påpeker at det ikke er gjentakelsesfare, fordi det har vært en situasjonsbestemt konflikt mellom 32-åringen og offeret, og ikke blind voldsbruk.

- Blir ikke trodd

— Han mener åpenbart at vold i et parforhold eller mot noen man kjenner er mindre alvorlig enn blind vold på gaten. Slike uttalelser og rettens avgjørelse sier mye om holdninger. Dette bidrar til å opprettholde gamle forestillinger i rettsvesenet om at enkelte voldsofre er edlere enn andre, sier Nyhammer og Lønnebotn.

De tror flere voldsofre vil bli redde for ikke å bli trodd etter denne kjennelsen.

— Mannen ble ikke fengslet, til tross for flere vitneobservasjoner, og til tross for at retten mente det var grunn til å mistenke ham. Hvilket signal er det til kvinner som lever i voldelige forhold, der det ofte ikke er vitner? Klart de er redde for ikke å bli tatt på alvor, mener de to.

32-åringen som er siktet for voldsbruken er fremdeles på frifot. Påtalemyndigheten ønsker fremdeles å fengsle ham, og Gulating lagmannsrett vil trolig avgjøre spørsmålet i dag.

Brukte gåstol

Offerets bror mener avgjørelsen i Bergen tingrett er hårreisende.

— Etter løslatelsen har jeg blitt kontaktet av forskjellige folk fra flere samfunnslag, og absolutt ingen forstår kjennelsen. Det er komplett uforståelig at retten varetektsfengsler folk som blir tatt for småtyverier og fillesaker, og samtidig løslater en siktet i en grov voldssak, sier broren.

Den 39 år gamle kvinnen brukte gåstol og var bandasjert helt opp til lysken etter et beinbrudd. Vitner har forklart at hun lå på bakken mens mannen trampet henne i ansiktet til hun besvimte.

— Jeg hører hele tiden i valgkampen at man skal slå hardt ned på grov vold - og så skjer dette. Hvis dommeren og forsvareren hadde møtt søsteren min ville de ikke handlet og uttalt seg slik de gjorde. Jeg klamrer meg til håpet om at lagmannsretten omgjør beslutningen.

Familien synes det er ubehagelig at den siktede 32-åringen er en fri mann inntil videre.

— Hvem vet hvilken sinnstilstand han er i, eller hva han kan finne på? Det var vel ikke uten grunn at han hadde et elektrosjokk-våpen i lommen da han ble tatt. Da han skulle i retten forrige gang, møtte han ikke opp. Da er det ufattelig at han ikke blir fengslet nå. Jeg håper dommeren sover godt om natten, for det gjør ikke vi.