Gutten fikk ikke engang ta farvel med skolekompisene sine da han ble hentet i klasserommet.

— Dette strider mot alt som har med menneskeverd å gjøre. Her har barnevernet begått et overgrep, sier rektoren ved barneskolen.

Seks måneder etter at gutten ble hentet, er rektoren fortsatt opprørt over barnevernets fremgangsmåte.

Kom uanmeldt på skolen

Saken startet i april i fjor. Da fikk personalet ved skolen i bergensområdet vite at 10-åringens biologiske mor hadde reist tilbakeføringssak. Gutten hadde da bodd i samme fosterhjem i syv år.

I august besluttet Fylkesnemnda at gutten skulle tilbakeføres, og få uker senere troppet to barnevernsansatte opp uanmeldt på skolen. En ansatt fikk beskjed om å hente 10-åringen i klasserommet.

— Vi gikk til kontoret. Der forklarte de at han skulle bli med dem nå, han skulle flytte til sin mor. Vi gikk alle sammen til parkeringsplassen. Da oppdaget vi at vi hadde glemt noen av klærne hans inne. Men gutten fikk ikke være med inn igjen selv. De sa han ville bli så opprørt over å måtte ta farvel med klassen, forteller guttens kontaktlærer.

- Var veldig skremt

— Hvordan reagerte han på å bli hentet?

— Han virket veldig skremt, var rød i ansiktet og på gråten. Jeg tror ikke han sa et ord fra han ble hentet i klasserommet til han kjørte bort med barnevernet. Det var fryktelig å se på.

Kontaktlæreren forteller at hun ble så oppbrakt at hun begynte å grine. Flere lærere klarte ikke holde tårene tilbake da opprørte elever spurte hva som hadde skjedd.

Samtidig skal gutten ha blitt kjørt fra skolen til fosterhjemmet.

— Han fikk ikke engang ta farvel med fosterbroren sin som han har et nært forhold til. Han går også på skolen her. Senere ringte fostermor og ba oss kjøre ham hjem slik at han fikk ta farvel. Det så ikke ut til at barnevernet hadde tenkt på dette i det hele tatt, sier læreren.

Etter kort tid gikk turen videre til hans biologiske mor, som bor i en annen landsdel.

Barna fikk søvnproblemer

Hendelsen har ifølge rektor brent seg inn hos barn på skolen.

— Broren, som er litt eldre, har hatt store problemer i ettertid. Han er blitt veldig skremt av det som skjedde og var fryktelig redd for at han også skulle bli hentet. Også andre elever på skolen her har vært redd for det samme. Foreldre har meldt om søvnproblemer etterpå.

Rektor tenker også på hvilken belastning dette må ha vært for fosterforeldrene.

— Den brå flyttingen har skapt en unødig rykteflom, og jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må ha vært en stor belastning for fosterfamilien, sier han.

Seks dager etter at gutten ble hentet, sendte skolen klage til fylkesmannen i Hordaland.

— Vi klaget ikke på vedtaket om tilbakeføringen, men måten det ble gjennomført på. I mine 37 år i skoleverket har jeg aldri sett noe verre fra barnevernet, sier rektor.

- Viktig med avslutning

— Hvorfor skal han flyttes på timen når han har bodd der i over syv år og hatt det bra? Vi har ikke fått noen gode begrunnelser. Jeg har mye godt å si om samarbeidet med andre barnevernskontor. Her har de ikke vurdert konsekvensene skikkelig, verken for gutten selv, fosterbrødrene, klassekameratene eller andre.

Skolen mener de burde fått beskjed i god tid før barnevernet kom.

— Da kunne vi forberedt en avslutning der elevene og kameratene hans på skolen kunne fått snakket om dette og tatt farvel. Man må huske at han er nært knyttet til mange her etter fem år på skolen. Vi er vant til slikt fra andre saker og vet at det er viktig, sier guttens lærer.

— Barnevernet burde latt ham gå hjem fra skolen som vanlig og hentet ham der, sier rektor.

Fosterforeldrene ønsker ikke å kommentere saken.