Annette Storheim, Siren Hatland, Elin Marie Bjørnstad og Arnt Vermedal har alle spedbarn som i de siste ukene har ligget på isolatet på Barneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus. Spedbarna har hatt det dødelige RS-viruset, et forkjølelsesvirus og lungebetennelse.

De er rystet over forholdene på klinikken.

— Det var få pleiere, det skal være en pleier på to barn. På vårt rom var det to pleiere på syv barn på det meste. Det var skittent og fælt, det gikk ikke engang an å vaske seg. Det manglet såpe, sprit til å vaske seg med og smittefrakker. I ett og et halvt døgn manglet det såpe på toalettet. Det var dårlig hygiene og gulvet ble aldri vasket, de bare tørket over de åpne flekkene. Vi lå på madrasser på gulvet og det var ett toalett på deling på avdelingen. På det meste var det 36 pasienter på avdelingen som bare skal ha 20, sier Vermedal.

Kaotisk er rette ordet. Min gutt fikk ikke mat og medisiner til rett tid. Han ble glemt fordi det var så mange på rommet og begge pleierne trodde den andre hadde ansvaret

Elin Marie Bjørnstad

Satt i vasken og ammet

  • Men aller verst var opplæringen av det innleide personalet. Innleide ble opplært klokken ti på formiddagen og måtte lære opp de nye som kom klokken 22 på kvelden. De hadde ikke peiling på rutiner og utstyr. Det var under enhver kritikk. Jeg var der i tre uker og det var slik hele tiden, sier han.

De tre andre pårørende forteller samme historier. For eksempel om CPAP-maskiner, som skal holde liv i lungene på spedbarna.

  • De bruker engangsslanger som ikke passer til de gamle maskinene. De festes med tape. Dette er farlig fordi det gir ikke nok trykk på inhalatoren. Vi måtte sitte og holde slangene på plass. De vasker også engangsutstyr fordi de angivelig ikke har råd til å bruke så mye, forteller Annette Storheim.

Hun måtte sitte i vasken å amme, det eneste stedet på isolasjonsrommet det var plass.

  • Kaotisk er rette ordet. Min gutt fikk ikke mat og medisiner til rett tid. Han ble glemt fordi det var så mange på rommet og begge pleierne trodde den andre hadde ansvaret, sier Elin Marie Bjørnstad.
Det er helt beundringsverdig hvordan personalet på isolatavdelingen står på. De gjør alt for ungene

Arnt Vermedal

- Pleierne er fantastiske

Hun legger til:

— Barna er jo det mest dyrebare vi har og så skal de måtte være på et slikt galehus. De er alvorlig syke og skal ha ro og hvile. Her er det bare støy og stress. Det minner om et feltsykehus, sier hun.

De reagerer også på at pleiere kommer og går fra andre avdelinger til isolatet.

  • Ansatte på nyfødtavdelingen må ta vakter på isolatet og tilbake på Føden dagen etter. Det virker som galskap, sier Siren Hatland.

De fire foreldrene understreker at dette ikke er en kritikk av personalet.

  • De var helt fantastiske, men de har et enormt press på seg. Det er helt beundringsverdig hvordan personalet på isolatavdelingen står på. De gjør alt for ungene. Det er frustrerende for dem som jobber der også. Men en dag ga jeg beskjed. En pleier hadde hatt mange vakter på fire dager. Da sa jeg at du kommer ikke på jobb igjen og passer mitt barn i kveld og i natt, sier Vermedal.

**Dette svarer Barneklinikken:

— Toppet seg de siste ukene**

Hva mener du om forholdene? Si din mening under.

Paul S. Amundsen