— Dette er en veldig alvorlig situasjon. Underskuddet bare øker på, sier finansbyråd Trond Tystad.

I juni satte bystyret byen på tidenes slankekur. 108 millioner kroner skulle spares på et halv år. Alle enhetene fikk beskjed om å kutte utgifter med to prosent. Selv om mange av tiltakene er i gang, eser utgiftene. Nye 108,5 millioner kroner må spares, hvis budsjettet skal gå i balanse.

Det er utgiftene til de aller svakeste i kommunen som bare vokser og vokser. Det er oppgavene på hjemmehjelpstjenesten, barnevernet og sosialtjenesten som sprenger budsjettet. Samtidig som skatteinntektene svikter.

— Situasjonen er prekær i forhold til eldresektoren. Det kan virke som om Helse Bergen har endret praksis i behandlingen av eldre og syke, slik at flere oppgaver faller på kommunene. Dette er noe vi nå jobber med å undersøke, sier Tystad.

For barnevernet er årsaken til budsjettsprekken at Hordaland fylke har doblet prisen på tiltak. Mens det før kostet 11.000 kroner måneden å plassere et barn i tiltak, er prisen nå 22.000 kroner måneden.

Tror ikke på ny kutt

Byrådet har ennå ikke behandlet de siste dystre prognosene fra bydelene. Finansbyråden forbereder denne helgen presentasjonen for byrådet.

— Sparepakken vi allerede har vedtatt er noe av det maksimale vi kan utsette organisasjonen for. Den har mer enn nok med å gjennomføre kuttene vi allerede har vedtatt. Vi kan ikke komme med nye kuttforslag. Verken administrasjonen, det politiske miljøet eller innbyggerne tåler en ny kuttrunde i år, sier Tystad.

Dermed styres Bergen mot et underskudd på 108,5 millioner kroner. Det innebærer at budsjettet for neste år må strammes enda mer inn.

— Vi må nå vurdere helt andre ting enn flate kutt. Det kan bli aktuelt å ta en lengre investeringspause, sier Tystad.

En slik pause vil særlig kunne ramme nybygging og rehabilitering av skoler, barnehager og sykehjem. Tystad varsler en detaljert gjennomgang av de områdene der utgiftene stiger like til himmels.

— Vi kan ikke bare se på at utgiftene på enkelte områder bare presser seg oppover og oppover. Men vi må ha en langsiktig plan for å snu tendensene. Det er ikke gjort over natten, sier Tystad.

En rekke dårlige nyheter

Byrådet har varslet at byen går mot 15-20 magre år. Men den siste uken viser at Bergen er i et økonomisk uføre større enn det byrådet har drømt om.

— En dårlig nyhet kommer sjelden alene. Først kom et statsbudsjett som gjør at vi må stramme inn et allerede trangt budsjett neste år, så kommer de nye underskuddsrapportene fra bydelene. Bergen sliter i motbakke, slår Tystad fast.

Foreldres håp om mer penger til skole og barnehage neste år blir neppe innfridd. Til det er krisen i eldresektoren for stor.

— I den grad vi kan klare å bedre situasjonen noe, vil det bare bli for et fåtall, sier Tystad.

MANGLER PENGER: For fire måneder siden ble Bergen satt på tidenes slankekur. Nå må finansbyråd Trond Tystad spare 108 millioner kroner til.
ARKIVFOTO: HELGE SUNDE