• Kristine var en livsglad jente. At folk spekulerer i årsaken til hennes død, hjelper ingen, sier familien

Kristine Steiro Paulsen omkom i en frontkollisjon med et vogntog i Lærdalstunnelen i desember i fjor. Siden like etter ulykken har det versert rykter om at hun selv valgte å kjøre inn i vogntoget. Nå reagerer familien, og ber folk tenke seg om før de trekker forhastede slutninger. De opplever ryktene som svært belastende.

— Det er urettferdig å fremsette sike påstander mot en som ikke kan forsvare seg. Det er ikke rettferdig mot hennes minne. Kristine ville garantert selv ha reagert på slike rykter mot andre, sier moren Marit Irene Steiro.

— Kristine var en livsglad jente, som bare lengtet etter morgendagen, sier hun.

Hun får også støtte fra lensmannen i Årdal.

— I slike saker blir det ofte spekulasjoner og rykter, og det har også skjedd i denne tragiske hendelsen. Folk må besinne seg, sier lensmann Magne Knudsen.

— Det er ingenting i etterforskningen som tyder på at dette ikke var en ulykke, sier han.

Skulle besøke venninne

Kristine studerte ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. Foreldrene forteller at Kristine ulykkeskvelden var på vei for å besøke en venninne i Bergen.

— Kristine skrev på Facebook at hun skulle ta «en studietur til Bergen» for å besøke sin syke venninne. Hun hadde jo alltid tid alle, sier moren.

— På Mannhellefergen skal Kristine ha skrevet en tekstmelding til sin venninne om at det begynte å bli seint, og at hun måtte kjøre forsiktig, sier hun.

Etter å ha kjørt gjennom Lærdalstunnelen skal Kristine ha bestemt seg for å snu. Hun kjørte tilbake gjennom tunnelen igjen.

— Vi vet ikke hvorfor hun snudde, men vi vet at hun hadde noen oppgaver på skolen som hun måtte levere ikke lenge etter. Kanskje hun har bestemt seg for at det ble for seint, sier hun.

Inne i tunnelen kommer bilen over i feil kjørefelt. Et motgående vogntog blinker med lysene og prøver å komme seg unna, og ender med å krasje i tunnelveggen.

Hvorfor Kristine havnet i feil felt, er ikke klart.

Urettferdig

— Vi får aldri vite hva årsaken var. Men vi vet hva Kristine sto for. Hun var en livsglad jente, som ville oppleve livet. Hun planla reiser, og hadde masse venner. På tidspunktet gledet hun seg til å feire jul hjemme, sier moren.

Hun snakket med datteren flere ganger samme dag på telefon.

Stefaren Kenneth er også tydelig på at ryktene er en belastning.

— Det er forstyrrende for oss i sorgen. Vi prøver å huske de gode tingene, men disse ryktene gjør at fokuset blir et annet sted.

Mye støtte

I tillegg til å prøve å stoppe de ubegrunnede ryktene, ønsker familien å få frem et viktig poeng til: Å takke for all hjelpen de har fått i etterkant.

— Det har vært helt unikt. Det går nesten aldri en dag uten at vi får besøk, og vi har fått hjelp med alt det praktiske. Jeg vet ikke hvordan vi skal få takket dem nok, sier stefaren Kenneth Nilsen.