— Vi rykker ut etter en melding om svart røyk. Det er alt vi vet. Vi vet ikke om røyken kommer fra terreng eller et boligområde, sier Arne Corneliussen, underbrannmester i Bergen brannvesen.

Den svarte røyken er observert nordøst for Kolltveittunnelen, altså på Bildøy-siden.

VET DU NOE? HAR DU BILDER? 2211 (MMS), MAIL: 2211@bt.no

Mulig bålbrenning

— Foreløpig sender vi mannskapet og biler fra én stasjon, fra Laksevåg, sier Corneliussen.

Klokken 11 sier førstebetjent Bjarte Rebnord ved politiets operasjonssentral at det kan være snakk om et bål som lager voldsom røykutvikling.— Men dette er ikke informasjon fra våre mannskaper, men fra en melder. Vi drar uansett helt frem for å sjekke hva det er.

- Bør respektere

Ifølge Rebnord har det vært ekstraordinært bålforbud i stort sett hele Hordaland i deler av mars.

— Det er fortsatt tørt. Alle bør respektere det forbudet, sier han.

Truer med bøter

I helgen var politiet gått lei, etter en lang rekke skog-, gress- og lyngbranner. Operasjonsleder i politiet, Erik Gjesdal, sa dette til BT påskeaften:

— Vi oppretter sak i alle tilfellene hvor det er branner. Så vil etterforskningen vise om det er grunnlag for å gå videre.

De involverte risikerer bot. Gjesdal sa at det er opp til jurist å vurdere størrelsen på boten. I Nordhordland har brannsjefen snakket om 10.000 kroner i forelegg for uaktsom bruk av åpen ild.

Klokken 11.17 mandag har nødetatene ennå ikke kommet frem, men operasjonsleder Jan Steimler sier det i hvert fall ikke er snakk om husbrann.

— Ifølge meldinger fra andre beboere skal det være en person som driver med bålbrenning på et nes på Bildøy, sier Steimler.

Et kvarter senere var politi- og brannmannskapene kommet frem til arnestedet for røyken.

Beitesviing

— Det viste seg å være bålbrenning/beitesviing på en isolert holme. Faren var ubetydelig der ute, men forbudet gjelder for alle, uansett om man er turgåer eller bonde, sier underbrannmester Corneliussen.

Han sier at snøfallet i går og mandag har redusert brannfaren noe, men at effekten er kortvarig.

— Det er ikke blitt skikkelig vått i bakken, og det har ikke vært nedbør alle steder. I saken fra i dag blir det opp til politiet om det blir noen reaksjon mot bålbrenneren. Vedkommende har fått pålegg om å slokke flammene selv.

VET DU NOE? HAR DU BILDER? 2211 (MMS), MAIL: 2211@bt.no