Da gnistene slo ut av skorsteinen, ble folk bekymret og kontaktet brannvesenet.

Må feie skorsteinen

— Vi fikk meldingen klokken 20.52. Det var ganske heftig, med gnistregn og mye røyk fra skorsteinen, forteller Thorstein Nerås, vaktkommandør ved Bergen brannvesen.

Ved 22-tiden forteller han at brannvesenet har kontroll. De har snorkelbil på stedet og bruker den for å få folk opp i høyden.

— Vi må feie pipen og bruker snorkelbil, ettersom det er glatt på taket, forklarer Nerås.

Sotlaget tar fyr

Han vet ikke hvorfor det begynte å brenne.

— Når man fyrer, danner det seg et sotlag på innsiden av skorsteinen. På fagspråket kalles dette bek. Feierne i Bergen brannvesen feier byens skorsteiner. Av og til oppstår pipebranner, sier Nerås.

Det skjer ved at sotlaget inne i skorsteinen tar fyr.

— Det kan skyldes at skorsteinen ikke er feiet, eller at det har vært en voldsom varmeutvkling når man har fyrt i peis eller ovn, forklarer Nerås.

Han presiserer at han ikke vet hvorfor det begynte å brenne i skorsteinen mandag kveld.

Tørr ved gir lite sot

Bergen kommune kommer med følgende råd til folk som skal fyre i kulden:

«Tørr ved gir to til tre ganger så mye varme som fuktig ved, og gir lite sot i ildsted og skorstein.

For liten trekk skaper lite varme, mye sot og forurensing. Det trengs mye luft til god forbrenning.

Når det er god varme i ildstedet, kan du regulere trekken ned til det brenner med rolige flammer. La veden brenne helt ut til det er en haug med glør, før du legger i ny ved.

Det blir lite varme og mye forurensing når ildstedet fylles med store mengder ved og det fyres med trekkventilene mest mulig gjenskrudd.

Slik rundfyring danner beksot i skorsteinen. Beksoten kan ta fyr og gi skorsteinsbrann.

Se opp for peiskubber

Det må aldri fyres med malte eller trykkimpregnert materiale. Trykkimpregnert trevirke og malingrester gir fra seg svært giftige gasser når det blir brent og etterlater seg tungmetaller i asken.

Det vil også kunne skade både ildstedet og skorstein. Peiskubber som kjøpes i butikken er i de fleste tilfeller bare beregnet på åpne peiser. Å bruke en slik kubbe i en lukket ildsted kan skade ildstedet.

En god regel er at dersom det ikke fremkommer på forpakningen at kubben kan brukes i lukket ildsted, må den ikke brukes.

Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning.»