— Heldigvis var det bare en trerot de kom på land med, konstaterer lensmann Audun Høyland ved Ulvik og Granvin lensmannskontor.

Knerten ble bokstavelig talt roten til mye rot. På det antatte ulykkesstedet var det på det mest dramatiske samlet tre ambulanser, et helikopter, minst en politibil og en mannskapsvogn fra brannvesenet - med gummibåt på tilhenger.

Knerten bakset på isen

Det var en person som kom kjørende langs vatnet mandag formiddag som slo alarm da han så Knerten ligge å bakse ute på isen.

— Vedkommende som varslet gjorde ikke noe galt, understreker Høyland. - De siste dagene har vi gått og ventet på at noen skulle gå igjennom isen. Det er dårlige forhold der nå og jeg anbefaler ingen å gå ut på der.

— Nå som vi har fått ned adrenalinnivået kan vi le av hele episoden. Det ble en kjemperealistisk øvelse for oss. Vi måtte sette i gang et voldsomt apparat. Tilfeldighetene var for øvrig med oss i operasjonen. En politimann var på vei fra Voss for å assistere oss i en annen sak. Han passerte ulykkesstedet rett før alarmen gikk og ble dirigert til tilbake. Så vi var raskt ute, slår Høyland fast.

Utrygg is

Er dere redde for at andre enn Knerten skal ta en tur ut på vatnet?

— Nei. Lokalbefolkningen vet at det ikke er trygt nå. Men vi er litt engstelige for at barn og folk som ikke kjenner forholdene her skal ta en tur ut på. Det er ikke lenge siden jeg selv var en tur ute og pilket, men forholdene endres raskt nå, minner Høyland oss om.

Det har vært svært god is på Granvinvatnet i år. Isen har til og med ligget tykk innover Granvinfjorden.

— Det må være over 20 år siden sist det frøs slik på. I år har det vært islagt helt ut til Folkedal, forteller Høydal.

FULL UTRYKNING: De var der alle, men roten "Knerten" savnet bare Lillebror der han låg i Granvinsvatnet. FOTO: BJØRN ERIK LARSEN