Natt til lørdag skjedde det to ganger. Ambulansesjåførene måtte rykke ut på grunn av slagsmål og vold i Bergen sentrum. I hovedrollene: Unge menn med med øl som niste.

— Til vanlig skjer det rundt 3-4 ganger i løpet av en helg. Særlig merker vi trykket når det er fint vær, sier Otto Sætre-Hansen, områdeleder for ambulansekjøringen.

**Les også:

Gir piller og pils skylden |

— Bråket er flyttet ut**

Fyllebråk

Fra første halvår i 2007 til første halvår i 2008 har antallet ambulanseutrykninger i forbindelse med vold økt med hele 76 prosent. Det viser en rapport Helse Bergen har utarbeidet.

— Når det er gode tider, er det mye aktivitet i utelivsbransjen. Det betyr mer drikking og mer bråk. Økningen skyldes i all hovedsak slåsskamper i forbindelse med alkohol, sier Guttorm Brattebø, leder ved Akuttmedisinsk seksjon i Helse Bergen.

Ifølge ambulansesjefen går det til tider med mye personell på slåsskamper og fyllebråk i Bergen sentrum.

— Vi skal ikke bruke våre ressurser på dumme, selvforskyldte ting som dette. Når mange biler er opptatt i sentrum, vil vi i verste fall bruke lengre tid på utrykninger til for eksempel trafikkulykker, sier han.

Torget er tumleplass

Typiske skader ambulansepersonellet må håndtere, er hjernerystelse, knuste tenner og kutt i ansiktet.

— De aller fleste tar vi med oss i bilen. Når folk er bevisstløse, kan det i mange tilfeller være vanskelig å bestemme om en person bare er full eller om han har en livstruende hjerneskade, sier Brattebø.

De fleste av dem som blir tatt med, ender på Legevakten. Noen kan gå ut selv, mens andre blir kjørt i fyllearresten.

Torget er den hyppigst besøkte plassen for ambulansene, ifølge sjåførene selv.

— Der samles mange mennesker. Men vi merker det langs hele strekningen fra Bryggen til Vestre torggate, sier ambulansesjåfør Grete Skaar.

I tillegg til de skadede får ambulansesjåførene andre problemer å stri med.

— De som er rundt den skadede, er ofte dem som er verst å ha med å gjøre. De kan være til for mye hjelp, om du forstår, sier Pål Renland.

— I fylla er det mange som mener de har god kompetanse på nødhjelp , sier Otto Sætre-Hansen.

Kjærkommen finanskrise

Legevakten fører ikke statistikk som kan sammenlignes med ambulansesentralens resultater.

— Vi begynte å måle dette først nå i september. I enkelte helger har vi veldig stor pågang. Gjerne når det er store arrangementer eller såkalte rusfrie fester, sier legevaktsjef i Bergen, Frank van Betten.

Ambulansesjef Brattebø håper finanskrise og dårligere økonomiske tider kan føre til mindre vold.

— Nedgangstider kan gi mindre aktivitet i utebransjen fordi folk ikke har råd til å drikke så ofte og så mye. Da kan det bli færre voldsepisoder å ta hånd om, håper han.

- Julebord en utfordring

Brattebø synes voldsutviklingen er skremmende, spesielt med tanke på sikkerheten til egne ansatte.

— Det skjer at enkelte føler seg truet. I voldssituasjoner må vi tenke på vår egen sikkerhet og påse at ingen blir skadet.

For ambulansesjåførene begynner snart det de synes er den virkelig store utfordringen: Julebordssesongen.

— Da blir alt plutselig tillatt. Jeg tror en del vil våkne opp ganske flaue hos Legevakten, sier Pål Renland.

UTEHJELPEN: Hver helg rykker ambulansesjåførene ut i snitt 3-4 ganger for å hjelpe uteløver som er slått ned. Særlig Torget er et hyppig besøkt sted for sjåførene Pål Renland (t.v.), Grete Skaar og områdeleder Otto Sætre-Hansen.
Odd Mehus