— Naturperlen på Fløyen er felles skattkammer for hele byen. Vi ønsker ikke at det skal forsøples, sier Anne-Line Thingnes Førsund. I går ledet hun den store dugnaden på Fløyen der naturen ble ryddet for papir, plast, flasker og knust glass.

Initiativtakere til gårsdagens store ryddeaksjon var foreldre til barna ved Granebo Naturbarnehage på Fløyen. Bedre enn andre ser de hvordan søppel forurenser naturen. Slik vil de ikke at barna skal oppleve det i lengden. Særlig hyggelig for resten av byens befolkning er det heller ikke.

Barna gikk foran

Barna gikk selv foran med et godt eksempel. Så snart de fikk øye på et lysende papir i lyngen eller skogbunnen, gikk de målrettet bort og plukket det opp.

— Jeg har plukket masse, sier Martine Ottesen Antonsen og viser meg alt hun har lagt i bæreposen sin. Hun syntes det var fint å rydde på denne måten.

Fløibanen spanderte gratis tur på alle bossplukkerne i går. Kiosken på toppen sørget for is til de flinke barna. Kornelia ga bort nedbrytbare bæreposer, og i dag vil BIR og Bergens Skog- og Træplantningsselskap sammen kjøre bosset bort.

Overraskende mye boss fant barn og foreldre når de fjernet seg litt fra veiene og gikk inn i skogen. Her var enkelte steder ganske mange flasker og ølbokser. Flere var knust. Mye skjemmende plast var å se.

Ser hemmeligheter

— Jeg tror det er et troll der borte, utbryter ett av barna. De koste seg i naturen og oppdaget raskt noen av hemmelighetene vi voksne strevde med å se.

— Vi gir barna gode verdier og lærer dem litt om respekt for naturen når vi rydder sammen med dem på denne måten, sier Anne-Line Thingnes Førsund. Hun syntes søppelmengden var alarmerende stor. Hele 12 store sekker fylte barn og voksne før klokken var 14.00.

Før vandret mange på tur med sekk på ryggen. Nå er ofte turen i naturen en impuls i finværet ledsaget av impulskjøp. Da er fristelsen stor til å legge igjen papir og tomgods. Ingen ser den som kaster, men vi ser alt søppelet som blir liggende. Det opprører naturbarnehagens foreldre. Nå vurderer de årlig ryddeaksjon på Fløyen.

VERNER NATUREN: Rent trolsk er skogen der barna plukker boss.<p/>KNUT EGIL WANG (foto)
SMÅ GLEDER: En hanske kan brukes til mer enn å ha på hånden for å plukke boss, synes Jan Louis Henriksen.<p/>KNUT EGIL WANG (foto)