ELISABETH LANGELAND MATRE Elisabeth.matre@bt.no

– Da vi så avisbildet av alle sprøytespissene, skjønte vi at noe måtte gjøres straks.

Byråd Nils A. Johnsen ble, i likhet med andre, sjokkert over hvor mange brukte sprøyter beboerne på Møhlenpris fant i løpet av en time da de aksjonerte i Nygårdsparken i begynnelsen av mai.

Kommunen satte i gang strakstiltak, og i løpet av to uker har Bergenhus bydel og Byrådsavdeling for tekniske tjenester hostet opp 300.000 kroner. Nå skal det ryddes grundig i parken.

Rosestell må vente I går startet ryddesjauen. Bydelsgartner Tor Christiansen har samlet troppene, og det vil bli mange oransjekledde å se i parken den nærmeste tiden.

– Vi tar et skikkelig løft de to første dagene. Deretter skal vi rydde et par timer hver morgen, og se behovet an etter hvert. Tre ganger i uken er kanskje nødvendig, sier Christiansen. Og gir honnør til de femten gartnerne som tar seg tid til å rydde på den travleste tiden av året. Rosestell og gressklipping får vente litt.

– På lang sikt håper vi å få i gang en egen renholdspatrulje i parken. Men vi må sørge for at de tre hundre tusen kronene varer lenger enn til sankthans, sier Christiansen.

«Jeg er rystet» I en av buskene går Ragnhild Solberg og plukker sprøyter med en lang klype.

– Jeg jobber i Sandviken til vanlig, og jeg må si jeg er rystet over å se alle sprøytene her. En sånn sprøyteboks som dette bruker vi år på å fylle, sier Solberg og peker på en bærbar plastboks som hun putter sprøytene i. Hun og kollegene synes det er positivt å kunne bidra til at parken blir et triveligere sted å være.

Bydelsdirektør Ole Vorland lover å se nærmere på ordningen med retur av sprøyter. I Nygårdsparken er det to stasjonære beholdere for de brukte, men beholderne er ofte fulle.

– Nå skal vi gjøre en skikkelig innsats. Nygårdsparken skal bli like vakker som før, og den skal være for alle, sier Vorland.

Inviterer til felles løft Bydelsdirektøren understreker at det ikke bare er sprøyter som ligger strødd i Nygårdsparken. Mye papirboss også.

– Vi vet at enkelte vegrer seg for å plukke papirboss av frykt for å stikke seg på sprøytespisser. Vårt håp er at flere skal rydde opp etter hvert nå når vi har tatt det grundigste arbeidet, sier Vorland. Og selvfølgelig at byens borgere ikke skal kaste fra seg søppel i det hele tatt.

Byråd og direktører håper å kunne sette av en sum årlig til rydding av parken.

– Hvis vi holder ting ved like, slipper vi flere ekstraordinære løft som dette, sier byråd Johnsen og oppfordrer til dugnadsånd og folkevett.