— Alt klart til de første gjestene som kommer allerede i mai og de skal få det bedre i år enn i fjor, lover Helgheim som tilbyr både strøm, dusj, vaskemaskin, tørketrommel og muligheter til å tømme kjemikalietoalett. Utsikt til Askøy og båtlivet på Byfjorden blir ren bonus. Festspillgjester østfra har allerede sikret seg oppstillingsplass.

Den registrerte trafikken med bobiler til Bergen har gått jevnt nedover de siste to-tre årene. Det betyr reduserte inntekter for turistattraksjoner, spisesteder og byens kremmere. Bobilfolket bruker mange penger på slikt, rundt 700 kroner døgnet viser nøkterne overslag. Kravene til parkering er heller beskjedne, men det som tilbys må være skikkelig.

Blir turistvert

Helgheim er vel innforstått med sommerens tilleggsrolle som vertskap. - Turistene vil vite - og de skal få hjelp. Resepsjon og vakt vil være beredt 24 timer i døgnet. Gjestene som reiser fra Sandviken skal være fornøyde med Bergens-oppholdet, sier Helgheim.

Norsk Bobilforening Region Vest har strevd i et par år med å få orden på bobilparkering i Bergen. Foreningens leder, Heinie Rugaard, opplever et heller beskjedent engasjement fra politikere og byråkrater.

— Litt underlig i en by som trenger penger at byens ansvarlige ikke bryr seg om en gjestegruppe som legger etter seg fem millioner kroner i året, sier Rugaard.

Frir til naboen

Han har reist mye på kontinentet og overnatter ofte på oppstillingsplasser i byer med bare 2-3000 innbyggere. - Her kan det være ryddet plass til 150-200 gjestende bobiler, sier ildsjelen.

Helgheim eier ikke grunnen i Sandviken, og det er usikkert hva som skjer neste år. 22 plasser er heller ikke all verden mye. Bobilverten, som driver auksjonshus samme sted, frir derfor til sin gode nabo på andre siden av muren. Helgheim håper at det blir mulig å få til et samarbeid til byens beste når utbyggeren har fått unna gravearbeidene på forsommeren.

Vurderer båtutleie

En gråværsdag i april yter ikke Sandviken rettferdighet, men Helgheim kjenner mulighetene på de tilmålte kvadratmeter.

— Det er fisk i fjorden og i fjor ble det tatt opp en laks på tre kilo. Jeg ser ikke bort fra at båtutleie kan ha appell.

Oppstillingsplassen er nærmest ideell ut fra de kriterier bobilfolket legger til grunn. Tett på attraksjonene, kort vei til butikker og lett å finne. Helgheim mener 5000 gjestedøgn er realistisk i løpet av sesongen. Han venter flest tyskere.

SENTRALT: Bobilene kommer til Sandviken i år også. Privat initiativ fikset saken og Terje J. Helgheim (t.h.) har 22 plasser klar til utleie. Pådriver og foreningsleder Heinie Rugaard er fornøyd så langt med det Bergen har å tilby.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG