Søndag ettermiddag var naboene i Blaauws vei på Kalfaret i full gang med å rydde opp etter helgens veldige regnskyll. De inspiserte hager og kjelleren snakket sammen, tok bilder, noterte og ristet på hodet. Alle har fått større eller mindre skader på eiendommen.

— Skal vi bare vente på neste gang, eller kommer kommunen til å gjøre noe nå? spør Helge Hansen.

For nå er naboene gått lei av at Starefosselven flommer nedover Søndre Bellevueveien, og videre ned Blauws vei og gjennom hager og kjellere og ødelegger for tusenvis av kroner.

— Dette skjer med jevne mellomrom når det er flom. Grener og rusk og rask gjør at gitrene tettes, og da blir de til demninger så elven renner over, sier Helge Hove.

Forslag til forebygging

Søndag samlet de seg for å rydde posene med singel som en av naboene donerte til å lage demning lørdag kveld. De benyttet også anledningen til å skrive ned hva som må gjøres for å hindre oversvømmelse igjen.

— Som et strakstiltak ønsker vi en høyere fartsdump mellom Kalvedalsveien og Blaauws vei, så vannet blir lenger i Kalvedalsveien og får tid til å gå ned i slukene, sier Hove.

Etter forrige flom, i 2005, fikk de en fartsdump, men den viste seg ikke å være høy nok. Men naboene ønsker også at Bergen kommune skal sette i gang tiltak som kan sørge for at vannet holder seg i elveleiet.

— De må gå over avløpene og se hva som skal utbedres, sier Kristine Dreyer.

— Vi må få vite hvem som har ansvar for dette, hva de har gjort og hva som bør gjøres. Dette skjer gang etter gang. Nå må de få en oversikt over hele løpet, sier Elisabeth Halvorsen.

Store summer

Naboene ønsker også at kommunen skal lage en beredskapsplan, slik at personellet i kommunen vet hvor problemområdene ligger og kan rykke ut dit med en gang.

— Da kan de fjerne greiner og rusk og åpne der det er tett, i stedet for at de er avhengige av at folk ringer inn, sier Helge Hove.

De peker på at forsikringsselskapene må ut med enorme summer, og at det kan lønne seg å forebygge i stedet.

Tung jobb

— Tar du tre poser, Helge? spør Gunnar Eskeland, og lemper en tredje pose med singel oppi trillebåren.

Helge Thorbjørnsen nikker bekreftende, men stopper med det. Han vet det er tungt, for han var med å bygge demningen dagen før.

— Da var det enda tyngre i en halv meter vann, sier han.

Nå skal singelen returneres til naboen som lånte den vekk. Han hadde den liggende for å ha i hagen.

Alle naboen løp ut da vannet begynte å rase nedover gaten, for å bygge demning mot veldige krefter som gravde ut hager og sprengte seg gjennom kjellervinduer.

— Det positive er jo at jeg har snakket mer med naboene nå, enn jeg har gjort de siste tre årene, sier Helge Hove.

Verre med tiden

Reidun Lohne ble født i huset i Blaauws vei i 1935, og flyttet tilbake til barndomshjemmet i 1989. Hun forteller at det er de senere årene det har vært problemer med store vannmengder. Nå har hun fått vann i kjelleren og hagen er ødelagt.

— Dette er tredje gangen siden vi flyttet hit. Det er aldeles grusomt, sier hun.

Hun synes at Bergen kommuen nå må ta tak i Starefosselven, så det ikke skjer igjen.

SINGEL: Helge Thorbjørnsen og datteren Selma Vik Thorbjørnsen rydder på plass tunge sekker med singel som utgjorde demning øverst i Blaauws vei.
ERLEND HAUKELAND
ØNSKER HJELP: Reidun Lohne synes det er fortvilende at hagen er ødelagt.
ERLEND HAUKELAND
RASERT: Helge Hove viser frem noen av ødeleggelsene på Kalfaret.
ERLEND HAUKELAND