AUF i Hordaland har lansert kommunalråden fra Bergen som ny leder for fylkesorganisasjonen. Grung var Arbeiderpartiets ordførerkandidat ved kommunevalget i 2007, og er nå leder for komité for miljø og byutvikling. Hun har tidligere også vært leder for Arbeiderpartiet i Bergen.

— Jeg har svart at jeg er villig til å stille, selv om jeg har andre krevende oppgaver. Det er viktig at Bergen og Hordaland ellers markerer seg sterkere overfor de tunge politiske miljøene i Oslo-området, og slik sett er det litt fristende å ta et tak som fylkesleder, sier hun.

  • Jeg kjenner for øvrig fylket vårt ganske inngående, etter å ha hatt lederjobber både i NAV og i Fagopplæringen i fylkeskommunen, sier Grung.

- Helt uvisst

Etter at stortingsrepresentant Per Rune Henriksen varslet at han ønsker avløsning, var det ventet at tidligere Lindås-ordfører Tove Brandvik, som er nestleder i Hordaland Arbeiderparti, ville rykke opp. Men også hun har gitt beskjed til valgkomiteen at hun vil gi seg, selv om hun ikke er på valg på årsmøtet i mars.

Valgkomiteen med Rune Bakervik i spissen skal ha sitt første møte torsdag og har fått flere forslag på kandidater. Men foreløpig er det helt uvisst hvem som skal overta, etter det Bakervik opplyser til BT.

Legger mistilliten bak seg

I Senterpartiet er det derimot avklart at Steinulf Tungesvik fortsetter som fylkesleder, selv om han opplevde å få «sterk mistillit» av nominasjonsmøtet i november

  • Jeg føler så sterkt for dette partiet at det ville være galt å trekke meg nå. Dessuten vil jeg gjerne være med å få sårene som oppsto mellom enkelte regioner på nominasjonsmøtet til å gro, sier Tungesvik.

Han var nedtrykt og skuffet da han med bare én stemme tapte førsteplassen på senterpartilisten i Hordaland til Kjersti Toppe. Ettersom en enstemmig nominasjonskomité gikk inn for ham helt øverst på listen, sa han til BT like etter nederlaget at han opplevde det som «sterk mistillit mot meg personleg».

Derfor ville han tenke grundig gjennom om han burde fortsette som fylkesleder eller trekke seg på årsmøtet i februar.

Steinulf Tungesvik vil likevel ikke være valgkampleder, først og fremst av hensyn til advokatgjerningen.

— Står du fast på at du fikk «sterk mistillit»?

  • Ja, det er ingen tvil om det. Men gode prosesser i partiet etterpå peker fremover. Vi har bl.a. drøftet nominasjonsarbeidet og blitt enige om å styrke nominasjonskomiteens stilling, sier Tungesvik.
PAUL S. AMUNDSEN (arkiv)